Oudejaarsavond vs. Nochevieja 2018

Oud en Nieuw. Een avond, en dag eigenlijk wel, die me altijd een beetje angst inboezemt. Zo’n dag die gezellig moet zijn, anders heb ik gefaald, want iedereen heeft een gezellige oudejaarsavond en dat wil ik ook.

Ik zag ‘m altijd voor me in een top outfit met goede champagne, muziek, oliebollen, vuurwerk en mijn dierbaren om me heen. Bij iemand eten, borrelen en daarna natuurlijk een spetterend feestje om dan om middernacht je liefde te omhelzen en heel hard “gelukkig nieuwwwwjaaaaaar” te roeptoeteren. Dan dansen en het liefst op 1 januari uitgeslapen wakker worden om het nieuwe jaar te starten.

Dromen zijn bedrog

Mag jij raden hoe vaak bovenstaand gebeurd is? Niet echt dus. De droevigste Oudejaarsavond beleefde ik het eerste jaar dat ik in Berlijn woonde. Was ook kort nadat ik mijn vader verloor aan de grote K, dus dat einde van het jaar was gewoon all together afschuwelijk. Wel van geleerd, maar niet voor herhaling vatbaar. Ik heb geen grote vriendengroep en woon bovendien in het buitenland, dus die gezellige groep mensen, dat was meestal of mijn moeder, of een goede vriendin. Dat waren ook goede Oud en Nieuws hoor, maar natuurlijk niet zoals ik ze altijd in mijn hoofd visualiseerde.

Ik geloof dat ik er vorig jaar, Oud en Nieuw 2017, voor het eerste vrede mee had om niets bijzonders te doen. Altijd maar die zelfopgelegde druk zorgde ervoor dat ik nergens meer zin in had dan gewoon lekker op de bank in Schaijk, bij mijn moeder, de Top2000 en heerlijke series/conferences kijken. Toentertijd was ik net samen met mijn vriend en hadden we een videocall rond middernacht. Ja, hij zat bij zijn familie in Spanje en ik bij mama in NL. Ik was er zelfs OK mee dat mijn moeder naar de buren ging, ik vermaakte me prima op de bank met bubbels en Sergio op afstand.

Oud en Nieuw in Vilanova i la Geltru

En toen kwam dit jaar, Nochevieja (zoals het hier in Spanje heet) 2018. Tijdens Kerstmis drong het ineens tot mijn vriend door dat hij dit jaar voor het eerst relaxed in Spanje was. Geen druk over bij wie hij wat moest vieren, want we wonen nu op een uur afstand van zijn familie en vrienden. Zo kwam het dat we terechtkwamen bij zijn beste vriend. Zij organiseren elk jaar een diner, er wordt geproost en dan gaan ze naar een club. Of wij dan ook meededen?

Ok, ja is goed.

Na twee dagen bijkomen, wat wás ik beroerd gisteren, kan ik zeggen dat dit toch wel de leukste Oud en Nieuw ever was. Daar aan tafel zittende, te midden van zoveel leuke, lieve mensen werd ik overspoeld door dankbaarheid. Niet alleen heb ik door Sergio een prachtige, lieve (schoon)familie om me heen nu, maar zijn vriendengroep is ook zo welcoming. Daar word ik helemaal warm van. Oh, e

n of er iets anders is in vergelijking met NL? Jazeker!

Oudjaarsavond vs. Nochevieja

Ik was in shock van het feit dat ze helemaal geen vuurwerk afsteken. Maar, maar, maar, Oud en Nieuw IS vuurwerk. Ik steek weliswaar zelf niets af, maar het hoort er wel bij. Naar buiten en vuurwerk kijken onder het genot van een glas bubbels en een oliebol. Die bubbels waren aanwezig, maar van oliebollen hebben ze natuurlijk ook nog nooit gehoord. En deze spuit 11 kwam er op oudejaarsavond achter dat we die potverdorie eigenlijk wel zelf hadden kunnen maken. Dus ik was een beetje teleurgesteld in mezelf.

Tradities

Wat ze ook doen is rood ondergoed dragen met oudjaar. Ik keek even heel raar op toen de Caga Tio (link) een rode string voor mij uitscheet. Van zijn moeder gekregen.. te lief natuurlijk, maar ik wist even niet hoe ik het had.

Ja, is traditie! Ok.

Dan is het ook nog traditie om, om tijdens het aftellen naar middernacht 12 druiven te eten. Doe je dat niet, dan brengt het ongeluk. Nou, ik heb mijn best gedaan, maar kwam niet verder dan 3 druiven. En dat ongeluk, daar geloof ik niet in.

Hahaha, yes, het was me een ervaring die ik niet had willen missen.

Rest me nog te zeggen: gelukkig 2019!

Loading Likes...

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *