Berlijn vs. Barcelona

Voor mijzelf is het grappig om te beseffen dat ik, tot nu toe, in 2 landen heb gewoond om totaal verschillende redenen.

Berlijn deed ik voor mezelf, en naar Barcelona vertrekken voelde als een soort van meezeilen (I am saaaailing – ) op een gedeelde golf. We hadden in Berlijn totaal niet voor ogen dat we naar Spanje zouden verhuizen. Ja, mijn vriend is Spaans en hij ging sowieso elke 3 maanden terug naar zijn familie (en het heerlijke eten), maar naar Barcelona emigreren stond niet op de planning.

Wel is het zo dat ik, als buitenlander, met een Spaanse partner een voorsprong heb gehad in Spanje. Zo heb ik bepaalde dingen niet helemaal zelf uit hoeven zoeken, omdat mijn vriend het systeem kent. Maak jezelf daar ook niets wijs, want mijn vriend is niet bepaald administratief of een regelaar. Daar komt echt de Nederlandse directheid en actie in de taxi om de hoek kijken!

Waren wij naar Nederland gegaan, had ik het merendeel van de zaken geregeld, omdat ik het systeem ken.

Dat zeg ik nu wel, maar ik ben ook al sinds 2014 weg uit Nederland. Hoe dan ook: ik ben Nederlands, heb Nederlandse vrienden, dus ik beschik over meer kennis.

Ding is wel: uiteindelijk, en dan richt ik me weer tot jou: moet je het wel zelf moeten doen! Het pad wordt niet voor je uitgestippeld, maar dat maakt ook dat je trots kan zijn op successen en de weg die je aflegt. Moet je er alleen wel voor kiezen om die weg IN te slaan.

Voel je nu die kriebel? Plan dan een gesprek met mij in en laat mij je een beetje verder in de richting van jouw droom schuiven!

Scroll Up
Translate »