Hier drink je koffie in Vilanova i la Geltrú

Spanje is niet bepaald koffieland.

Dat is bekend, dus we hoeven er ook geen punt van te maken dat goede koffie niet overal geschonken wordt.

Bijna 4 jaar woonden we in Barcelona waar je hippe tenten vindt (lijstje voor Barna komt eraan), maar na 5 jaar Vilanova-bezoek begint hier ook een klein beetje koffiecultuur te ontstaan.

Nou ja goed, wat heet koffiecultuur? Er zijn inmiddels een aantal plekken waar je terecht kunt voor een lekker bakkie.

Hier drink je koffie in Vilanova i la Geltrú

1. Re-start coffee

Zit zeer centraal tussen de winkels aan Avinguda Francesc Macià. De eigenaren woonden jaren (en dat rijmt) in Barcelona – net als wij, we raakten in gesprek- zijn Spaans, spreken een beetje Engels en zij besloten om een koffiebar te openen in Vilanova.

Het zit er nog niet zo lang en loopt gelukkig goed. Althans, als we erlangs lopen zit het bijna altijd vol. Ze schenken NOMAD coffee (uit Barcelona) en weten ook goed hoe ze andere koffies moeten maken. Hier geen slappe bak cappuccino met cacao, kaneel of rare dingen die er niet in horen, of koffie die smaakt naar oploskoffie.

Ja, klinkt ranzig, maar we zijn het heus tegengekomen hier. Overal trouwens, niet alleen in Spanje.

Ze hebben een uitgebreide menukaart, serveren lekkere zoete en hartige pannenkoeken, broodjes, cakes, croissants, juices – Re-start weet wat ze doen.

Waar? Avinguda Francesc Macià 61, 08800 Vilanova I la Geltrú

2. Bloom Coffee

Een koffieconcept uit het, naast Vilanova gelegen en ‘hippere’, Sitges.

Ineens stond het op de deur ‘BLOOM COFFEE’ toen wij in het nabijgelegen appartementencomplex Atenea Park sliepen. ‘Oeh, er komt iets nieuws’ en een half jaar later was er een koffiezaak. Pal aan de boulevard, dus het zit vrijwel altijd vol. Ten eerste omdat het de enige koffiezaak is aan de boulevard. En ten tweede omdat het er gewoon heel gezellig is en je naar binnen wordt gezogen als je er loopt.

Het ziet er aantrekkelijk en clean uit. Ze hebben van alles, dus mij verbaast het allerminst dat Bloom Coffee goede zaken doet.

Ik weet niet zeker of ze year round open zijn, maar nu – begin december – zijn ze nog steeds open. De meeste zaken hier aan het strand sluiten hun deuren vaker in de winterperiode, omdat er minder publiek op de boulevard loopt.

Tot nu toe ziet het er echter veelbelovend uit. Ik edit deze post half januari 2023 en Bloom is gewoon elke dag open. Top dus!

Koffie in Vilanova i la Geltru

Overigens zit BLOOM Coffee onder het Marea Hotel, dus dat is dubbelgoed voor de business.

Waar? Passeig de Ribes Roges, 9, 08800 Vilanova i la Geltrú

Dat waren mijn, tot nu toe, ontdekte coffee places in Vilanova i la Geltru. Enerzijds zou ik graag willen dat ik er meer voor je had, anderzijds blijft het zo wel lekker overzichtelijk.

3. Hotel Ceferino

Ja, geen adres waarvan ik had gedacht dat ik het tussen de ‘Hier drink je koffie in Vilanova i la Geltru’ zou plaatsen, but here we are.

Ik dronk er laatst koffie en het viel me 100% mee. Het ding is dat ‘hotelkoffie’ meestal heel smerig is, maar bij Hotel Ceferino niet. Dus behalve voor de espresso martini, zit je hier ook prima voor een klein ontbijtje. Vraag wél naar cafe con leche (koffie met melk) in plaats van naar cappuccino.

Heeft niets met Ceferino te maken, maar we hebben een aantal keer, zowel in hotels en cafés (en meer in Barcelona dan hier) om cappuccino gevraagd, en ze maakten er zo’n gek overbodig brouwsel van – yugh. Je speelt gewoon heel erg op safe als je voor cafe con leche gaat.

Trust me.

Ceferino is overigens één van mijn favoriete plekjes in Vilanova, maar daarover later meer.

4. Chiringuito Ibiza

Was ik ‘m toch bijna vergeten. Enkel en alleen omdat we in de winter zitten, en de chiringuitos nu dicht zijn. Sterker nog: de hele chiringuito wordt weggehaald, dus het strand is helemaal leeg momenteel.

Maar in de zomer is er voor mij geen betere start van de dag dan eerst wandelen over het strand, voetjes in het water om daarna met mn voeten door het zand richting de chiringuito te lopen voor een cappuccino en een bocadillo con queso.

Er schijnt nog een goed adresje te zitten in een opleidingsinstituut hier vlakbij het station. Het zou La Pausa moeten heten, maar aangezien het IN een universiteitsgebouw zit, vind ik het niet heel aantrekkelijk om er lekker te gaan zitten.

Het staat blijkbaar wel bekend als de beste koffie hier, maar ik heb de eer nog niet gehad.

Bovendien is Spanje, zoals ik al zei, niet bepaald koffieland, dus zal het ook een kwestie van smaak zijn. De een vindt de koffie bij zo’n typisch Spaans barretje (cafe solo, cortado) helemaal lekker en een ander moet er niet aan denken om daar koffie te ‘moeten’ drinken.

Ieder zo zijn eigen ding.

Eens zien of dit lijstje binnenkort aangevuld wordt!

Scroll Up
Translate »