Restaurants in Vilanova i la Geltrú

Als Vilanova iets heeft, dan zijn het wel goede restaurants. (Genieten van) eten is natuurlijk een enorm onderdeel van de Spaanse cultuur, en ook tijdens 4 jaar Barcelona vond ik het meestal veel lekkerder om hier uit eten te gaan. Barcelona barst van de restaurants, en die zijn niet allemaal even top. Kans is groot dat je daar een misser maakt en hier weet je gewoon zo lekker wat je krijgt. In restaurants in Vilanova i la Geltrú ben ik eigenlijk nooit teleurgesteld.

Noem me een conservatieve trut, maar never change a winning team.

Hier hoef je, meestal, doordeweeks niet te reserveren, en je hebt hier geen gehypte restaurants. De meeste zijn no-nonsense goed. Weinig poespas, je weet wat je krijgt, er is een standaardkaart met wat extra opties van de dag.

Wel heerst hier een beetje de dorps/kleine stad mentaliteit dat als je niet uit Vilanova komt, of niemand hier kent, het lastig aarden is. Om een voorbeeld te noemen pak ik de boulevard er even bij. Bij het strand zit een rijtje restaurants. De populairste is wel Pepa Jaleo (hieronder vind je ‘m). Iedereen kent dit restaurants en zijn broers Genito, Genil en Giraldillo – en de generatie van mijn schoonouders kennen ook allemaal de eigenaar van de restaurants.

Het is het soort restaurants waar de meeste mensen willen gaan eten, en mocht je pech hebben en geen tafel bemachtigen, dán wijk je pas uit naar één van de andere restaurants. Wij hebben het één keer meegemaakt dat ze geen plek hadden, gingen naar het restaurant ernaast en hoewel het niet slecht was, zit je toch met een half oog naar het terras van Pepa Jaleo te kijken.

Nu ben ik samen met een local, dus gaan wij alleen naar restaurants die hij al voorheen kende. Die zijn allemaal goed en vind je daarom in deze lijst. Er zijn natuurlijk veel meer plekken om te eten, maar hier noem ik echt alleen de restaurants die ik fantastisch vind.

Diversiteit aan restaurants en keukens

Er zijn veel restaurants in Vilanova i la Geltrú. Voor elke prijsklasse is er wat wils.

Het allerleukste aan de restaurants in mijn lijstje is dat je overal heerlijk kan eten en je niet direct in driedelig pak hoeft te verschijnen. Dress to impress is meer iets van Zuid-Spanje heb ik het idee. Het ligt natuurlijk ook aan de locatie en aan je persoonlijkheid wat je aantrekt.

Ikzelf zit niet lekker in een sfeervol restaurant als ik een tanktop en shorts met flipflops aan heb. Nu heb ik niet eens flipflops, maar je snapt wat ik bedoel. Beetje netjes doet niemand kwaad. Nergens zullen ze je weigeren als je, je ’s avonds niet opdoft, maar het oog wil ook wat, is het niet?

Zelf gingen we afgelopen zondag voor mijn verjaardag eten bij restaurant ABAC in Barcelona. Dit is een 3 sterren restaurant en ik had enige Michelin-stress, maar daar eenmaal binnen zag ik ook van alles voorbijkomen. Vind ik persoonlijk altijd jammer: kleed je toch even leuk! Goed, ieder zijn ding.

Restaurants in Vilanova i la Geltrú

Laten we beginnen met het eerste restaurant waarvan ik onder de indruk was, en dat nog steeds één der favorieten is:

1. Vermuteria

Eén van mijn favoriete restaurants in Vilanova i la Geltrú dus. Ik kwam hier zo’n 4 jaar geleden voor het eerst en wist niet wat ik zag. Ja, ik denk dat ik dit restaurant ook wel het meest sfeervol vind van heel Vilanova. Van wat ik tot nu toe heb gezien dan. De officiële naam van de in de volksmond genoemde vermuteria is trouwens Le petit mort. Wat mij, als Disney fan, direct doet denken aan Le petit cafe uit de Aristokatten, maar dat is weer een ander verhaal.

Hier vind je alleen koude tapas. Goede mojama, heerlijke zachte jamon, een goede kaasplank, fijne wijnen en lekkere bubbels. De eigenaar werkt zelf ook door de hele toko heen en maakt met iedereen een praatje. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Je kan zowel aan hoge tafels als zitbanken plaatsnemen en ze hebben ook terras.

Terras is natuurlijk heerlijk nu in de avond (ik schrijf dit in september), maar be aware of the smokers. Persoonlijk stoort het me enorm als er iemand in mijn richting zit te roken, terwijl ik aan het eten ben.

Houd je daar niet van, boek dan een tafel binnen. En wacht niet af tot het laatste moment, want Le petit mort is populair.

Ook niet geheel onbelangrijk (voor mij): het restaurant heeft goede belichting, overal wijn-en vermuteria vaten, een open bar en een gewoon heel gezellige sfeer. De toiletten – ja ik heb iets met toiletten – zijn hier ook altijd schoon en je hebt hier de ruimte. Vind ik belangrijk. Een restaurant of cafe krijgt minpunten van mij als ze een aftands toiletteke hebben.

Goed, gaat heen en geniet ervan.

Waar? Carrer de Sant Gervasi, 82, 08800 Vilanova i la Geltrú (naast Placa de la Vila, dus kan niet missen)

2. L’ogan Petit

Ik vond het altijd Frans klinken, maar het restaurant is hartstikke Catalaans. Catalaans lijkt ook een klein beetje op Frans, dus zo gek is mijn gedachte niet. Dit knusse restaurant ligt meer richting het strand (en dat rijmt). Net voor de boulevard in een rijtje met wat andere bars en restaurants vallen de terrastafels met kleurrijke tafelkleden je waarschijnlijk op.

Op het terras is het fijn mensen kijken, maar loop ook zeker even naar binnen. Er hangt een fijne sfeer op de twee verdiepingen en het is prettig toiletteren. Ja, heb je mij weer, maar ik stel dat op prijs. Al helemaal nu we een dochter hebben, vind ik het fijn als ik ook haar kan verschonen op een toilet. Hoeft er nog niet eens een verschoontafel te zijn, maar een beetje ruimte is altijd fijn.

Waar? Ferrer i Vidal, 16 – 08800 VILANOVA I LA GELTRÚ

3. Espai de la Carme

Jaaa, hier gaan je naartoe voor de pizza of de risotto met parmezaan. Ik ben de eerste die roept: pictures or it didn’t happen, maar dit moet je zelf gaan beleven. Ze draaien de risotto NAAST JE in elkaar, met een kilo parmezaan erin, maar het water loopt je in de mond.

Kom wel, als je voor de risotto gaat, met een lege maag. Het lijkt alsof ze je een klein bordje serveren, maar je zit hartstikke vol. Goed glas wijn ernaast en niks meer aan doen.

De pizza’s zijn ook fantastisch, en ze bezorgen thuis (of in je appartement). Er is ook een optie tot afhalen en dat is uiteraard sneller. Qua thuisbezorging doen ze er wel een uur over.

All in all, aanrader dus!

Waar: in La Geltrú, weg van de gebaande restaurantpaden – Carrer de Sant Antoni, 6, 08800 Vilanova i la Geltrú

4. El Local

1x geweest en een enorme aanrader. Vriendelijk personeel, waren erg leuk met onze dochter en daarmee scoor je gewoon pluspunten (en een fooi). We waren met vrienden en hadden shared dining (allemaal verschillende hapjes op tafel en alles proberen). De wijn was goed, de akoestiek was goed (ik ben vrij sensitief en slechte akoestiek verpest echt mijn avond) en het toetje – lemon pie – was NIET normaal.

Met lemon pie ben ik altijd huiverig, omdat ik die van Martha’s Lemon Pie in Barcelona 1x proefde en nooit meer iets anders wilde, maar deze bij El Local was vast homemade en werkelijk fantastisch.

Waar? Carrer de Santa Madrona, 28, 08800 Vilanova i la Geltrú

5. La Pepa Jaleo

Een van mijn favoriete restaurants in Vilanova i la Geltru. In de eerste plaats om hun heerlijke eten – tapas en hele maaltijden of een mix – en ten tweede om de locatie. We zijn hier deze week nog geweest en het was supergoed as always. Wat ons nu opvalt is dat er nog veel toeristen in Vilanova zijn. Het valt mijn vriend de laatste 2 jaar op hoeveel internationals hij hoort.

Aangezien Barcelona hier 50 minuten vandaan ligt, is het voor hem apart dat steeds meer mensen afzakken naar zijn geboorteplaats.

Restaurants in Vilanova i la Geltrú

Ja, hier moet je gewoon geweest zijn als je in Vilanova bent.

Waar? Pg. del Carme, 12, 08800 Vilanova i la Geltrú

Restaurants in Vilanova i la Geltrú

6. Genil

Van dezelfde eigenaar als bovenstaande La Pepa Jaleo en onderstaande Genito. Alle restaurants serveren ongeveer hetzelfde en allen hebben een fijne, gemoedelijke sfeer. Genil zit middenin een woonwijk en doet iets killer aan van binnen. Het is wat eenvoudiger ingericht, geen poespas. Volgens mij is Genil ook het oudste restaurant van de groep. Mijn vriend vertelde me laatst, toen we er aten, hoe zijn opa en oma hem als klein jongetje altijd op visgerechten van het restaurant trakteerden en hoe zijn broer en hij daar altijd zo van genoten.

Mijn vriend wordt 36, dus kun je nagaan hoe lang dit restaurant er al is en hoe bekend het is.

Waar? Carrer del Jardí, 77, Vilanova i la Geltrú

7. Genito

Zelfde verhaal als hierboven, maar Genito zit in een zijstraat van La Rambla (de hoofdstraat van Vilanova). Geinig feit is dat wij, voordat wij ons huidige huis kochten, het appartement boven Genito hebben bezichtigd. Twee keer zelfs.

De verdieping is volledig gerenoveerd, dus het appartement is prachtig. Bovendien zit er ook een HUGE dakterras bij waar ze zelfs al een jacuzzi op hadden geïnstalleerd. Ik was er weg van. Echter, was het meen ik 675.000 (als het niet meer was) en dat is echt teveel voor een appartement met risico op geluidsoverlast.

Enfin, Genito is altijd goed. Alles klopt hier, het eten is heerlijk, de sfeer is top en het interieur is modern. Genito heeft een wat warmere en modernere uitstraling dan bijvoorbeeld Genil. Genito is wel een van mijn favoriete restaurants in Vilanova i la Geltrú (behalve in de zomer, dan is Pepa Jaleo lekker aan het strand).

Waar? Carrer de Sant Joan, 37, 08800 Vilanova i la Geltrú

8. Noninà

Van de eigenaren van de ernaast gelegen (en bovenaan genoemde) Vermuteria La Petite Mort, en hier ligt de focus op vis en warme gerechten. Bij Noninà kom je voor schelp-en schaaldieren, en kun je ook je hart ophalen aan een schaaltje patatas bravas. Ze schenken Alhambra (mijn favoriete biertje) en de wijn smaakt ook immer gut.

Wij komen hier best vaak, dus Nonina staat met recht in dit lijstje.

Waar? Carrer de Sant Gervasi, 80, 08800 Vilanova i la Geltrú (naast Placa de la Vila, dus kan niet missen)

9. La Singular

Hier ga je naartoe voor het vlees. La Singular heeft een open keuken, which you don’t see often in Vilanova, dus dat is top. Alles wat we aten vond ik goed, maar de cocktail als toetje had ik niet moeten bestellen. Moet je ook eigenlijk niet doen in een restaurant, maar hey, het had lekker kunnen zijn!

Waar? Carrer de Sant Gervasi, 41, 08800 Vilanova i la Geltrú.

10. Chiringuito Miramar

Ja, dit was traditiegetrouw het restaurant van de familielunch op 2e kerstdag. Miramar (mira a mar, uitzicht op zee) staat bekend als één van de beste restaurants in Vilanova i la Geltrú, en ook één van de prijzigste. Al vind ik het vergeleken met Barna en voor het uitzicht en de rust die je er gratis bij krijgt – niet helemaal waar, want met goed uitzicht betaal je ook voor het uitzicht, maar dat vind ik logisch.

11. El Canceller

Onze laatste ontdekking, maar dit prachtige restaurant met gorgeous patio én een heerlijke kaart, blijkt hier al jaren te zitten. We komen alleen nooit in la Geltru (het oude gedeelte van Vilanova i la Geltru), dus ik had nog niet de eer met Restaurant El Canceller. Ja, het eerste dat opvalt is de enorme patio. Het is een binnenplaats (dit waren vroeger paardenstallen), en boven de patio groeit een prachtige bloesem, bougainville, wat is het?

Het is prachtig en zeer uitnodigend.

Restaurants in Vilanova i la Geltrú
Restaurants in Vilanova i la Geltrú: El Canceller

Ik zei direct dat dit ook een mooie trouwlocatie zou zijn, of in ieder geval om na het trouwen te gaan eten met een gezelschap. Vooralsnog zijn we er 3x geweest, en namen we de laatste keer een vriendin van mij mee. Ze hebben echt de lekkerste chips gemaakt van artisjok, de tapas zijn lekker en de hoofdgerechten (het vlees) was ook heerlijk.

Er is een goede wijnkaart en het restaurant bevindt zich in een oude paardenstal. Geen zorgen, de geur is er inmiddels uit ;).

Ja, één van de meest sfeervolle restaurants in Vilanova i la Geltrú. Dus wijk eens van de gebaande paden af, en ga hier een hapje eten!

Waar? Carrer d’Albert Salvany i Bertran, 7, 08800 Vilanova i la Geltrú

Scroll Up
Translate »