Shopping in Copenhagen: waar ga je naartoe?

What can I say: Kopenhagen is fantastisch om te winkelen. En al helemaal in de sale, maar dat moet je even uitkienen qua bezoek. Ik was er einde juni en ’toevallig’ was er toen sale, dus ik viel met mijn neus in de boter.

Later, toen wij weer thuis waren, zag ik dat de eerste week van augustus helemaal alles afgeprijsd was (ik heb dan ook terug in Barcelona nog een tas over laten komen uit Kopenhagen).

Ganni Postmodern

Dit Deense merk heeft me enorm verrast. Nooit voelde ik de spark of joy bij Ganni (de collectie valt groot of oversized en daar houd ik niet van), maar dit is verandert in Kopenhagen, toen ik zag dat er een Ganni Postmodern zit. Ik dacht dat het een outlet was, maar het bleef nog vrij prijzig. Meen dat ik nog EUR 80 voor mijn ene shorts betaalde en EUR 40 (which is great!) voor de andere. Enfin, ze zitten op een prachtige locatie aan het water in de wijk xxx. Er staan rekken vol met moois (en aparts)!

Ik stond overigens ook nog met sneakers in mijn handen, maar ze hadden ze niet meer in 39 – en dat was maar goed ook!

Ganni-postmodern Kopenhagen
Ganni Postmodern, Kopenhagen 2022

Waar? Women’s Prison, Overgaden Oven Vandet 40

GANNI

Na Ganni Postmodern kon ik het niet laten ook bij de store van GANNI naar binnen te lopen. Meestal hebben ze rond de sale ergens wel een rekje met uitverkoop hangen. Had ik bij Postmodern 2 shorts gekocht, zei mijn vriend in de flagshipstore direct: kijk lief, nog een meisje met jouw shorts. Hij weet hoe gevoelig ik er normaliter voor ben dat anderen in ‘mijn’ outfits lopen, maar gek genoeg deed het me weinig.

Tja, GANNI is enorm populair over there (en dat rijmt) dus logisch eigenlijk wel. Voor het eerst dacht ik: ach, dan heb ik blijkbaar goede smaak ;). Bij GANNI zelf hadden ze niets, dus daar waren ze snel weer weg.

Waar? Bremerholm 4 (deze zit tegenover Magasin du Nord en in een buurtje met andere leuke shops. Lekker centraal dus)

Illum

Picture the Bijenkorf in Amsterdam, El Corte Ingles in Barcelona, Galeries Lafayette in Berlijn. Illum is hét luxe warenhuis van Kopenhagen. Sterker nog: ik lees nu dat Illum hét meest spectaculaire warenhuis is van heel Scandinavië! Was ik eerst in de veronderstelling dat ik voor mooie merken bij Magasin du Nord moest zijn, wist ik toen ik hier binnenstapte, dat ik goed zat bij Illum.

Alle designermerken zijn hier te vinden en nu (einde juni 2022) is het ook nog sale. Net een candy store dus, heerlijk. Hier werd ik verliefd op een tas van het Italiaanse merk Tod’s (waarover later meer), en stond ik daarna met een denim blauwe Chloe in mijn handen. Het personeel is uiterst vriendelijk en blij om je te zien.

Pluspunt aan Illum is dat ze een personal shopping on demand service hebben. Als in: heb je iets in de winkel gezien en er een foto van gemaakt? Dan kun je het via WhatsApp of Facebook Messenger alsnog bestellen mocht je dat willen.

As we speak ben ik in het proces om wellicht de Tod’s tas alsnog te bestellen…..

Sowieso een onverwacht pluspunt aan prachtig Kopenhagen: de Denen zijn zo vriendelijk en behulpzaam. Mensen hebben veelal een lach op hun gezicht en zijn blij dat je er bent (mar rij wel zuutjes – even een sidetrack naar het dorp waar ik 6 jaar heb gewoond).

Mijn vriend kocht bij Illum een shirt van Samsøe Samsøe dat bij Illum goedkoper was dan in de Samsøe Samsøe-outlet. Bizar.

Waar? Østergade 52 (Mega-centraal, tegenover HAY-house)

Arket

Deze chique(re) zuster van Hennes & Mauritz bestaat al jaren. Ik weet nog dat ‘we’ een Arket in Amsterdam kregen. Op het eerste gezicht allemaal heel erg rechttoe-rechtaan, Steve Jobs-minimalistisch. Niks voor mij dus. Ja, leuk voor basics, maar verder ben ik niet van alles oversized.

Later bleken ze ook een home lijn te hebben, en ik zag ze regelmatig voorbij komen als het op kinderkleding aankomt, en die items vond ik wel leuk.

Toen we einde vorig jaar in Stockholm waren, deden we één keer Arket aan, maar het filiaal waar wij tegenaan liepen zit middenin het centrum, en was dus gigantisch druk. We waren erin en eruit. Vanaf toen heb ik vanuit Barcelona een pakket van Arket laten komen met wat items. Wat is online shopping toch ook een heerlijkheid ook!

Hier wilde ik natuurlijk ook naar Arket, ook al is het hier niets speciaals. Wel zit de zaak in een prachtig gebouw – het deed me denken aan Scotch & Soda in Haarlem. Ik heb ze even naast elkaar gezet, zodat jij ook even kan vergelijken:

Ze zitten basically allebei in een prachtig, waarschijnlijk, monumentaal pand dus dat doet al wat voor een zaak. Laia had een badpakje nodig, wij basic T-shirts en ik kwam een short tegen die ik zó niet meer uit mijn hoofd kreeg dat ik ‘m naderhand in Barcelona alsnog heb besteld! Zei ik al dat ik gek ben op online shopping?

Overigens heeft Hamburg ook een Arket, en kocht ik daar zelf een badpak! Ja, we zijn zo’n internationale shoppers ;). Ik vind het ook superleuk om een ‘internationale’ garderobe te hebben met T-shirts uit Stockholm, een broek uit Berlijn, dit uit Hamburg, dat uit Kopenhagen. Veel leuker dan alles altijd maar bij 1 winkel kopen! Zo verzamel ik ook herinneringen.

Ja, Arket is toch wel een favoriet.

Overigens zit deze grote aan: Møinichen Mansion, Købmagergade 33

In dezelfde straat vind je – naast veel andere winkels – ook:

SAMSOE EN SAMSOE

Ondertussen een ‘standaard’ Deens merk waar ik al jaren in Berlijn kom (note to self: maak ook een guide voor Berlijn!). Samsoe Samsoe is ook echt zo’n brand waarvan je moet houden. De Scandinavische stijl is überhaupt oversized en minimalistisch. Althans, dat is hoe ik ‘m zie. Veel grote kledingstukken, veel boxy (en dat vind ik niks).

Jaren geleden (2018/2019) kocht ik in Berlijn een wrapdress van Samsoe Samsoe en ik vind ‘m fantastisch. Nu past ‘ie niet meer, want hey: ik was zwanger, kreeg een kind en dat verandert je lichaam. Volgens mij valt dat jurkje nu net over mijn billen. Ik houd van luchtig, maar dit is iets TE. In Stockholm kocht ik een shirt en mijn vriend de halve winkel, maar in Kopenhagen kon ik niet slagen (en dat rijmt!)

Ik liep met mijn dochter op de damesafdeling, terwijl mijn vriend de herenafdeling aandeed. Ik werd praktisch genegeerd in de store, maar toen mijn vriend naar ons toekwam werd hij aangesproken. De medewerkster bleek Spaans te spreken en hoorde mijn vriend Spaans tegen onze dochter spreken.

Daar vloeide een gesprek uit voort en Laia kreeg zelfs een flesje water. Vond ik dan weer service.

Tja, over vriendelijkheid en service in Kopenhagen valt niet te discussiëren: ze zijn allemaal uiterst vriendelijk en er was geen mens dat chagrijnig keek. Ik als Nederlandse, met jaren op de teller in Berlijn en Barcelona kan je vertellen dat ik het wel eens anders heb meegemaakt. Pluspunten voor København!

Waar?

SAMSOE EN SAMSOE HISTORY (SAMPLES AND OUTLET STORE)

Ja, dan denk je dat al die shopping genot van mij komt, maar mijn vriend was de eerste die al in Barcelona riep: Kopenhagen heeft een Samsøe Samsøe OUTLET. Nu weet ik niet of het merk oorspronkelijk uit Kopenhagen komt? Zoekt het op… YES, en hoe:

https://www.samsoe.com/es/home

Ik vind zulke dingen dus enig om te lezen! Het is dus een merk uit Kopenhagen van de broers Samsøe Samsøe die zelf en begon als juwelier, toen kwamen er premium T-shirts en wollen items – wel alleen voor mannen. In 2000 werd het overgenomen en werd het een internationaal merk.

Nou, over de outlet kan ik uiteindelijk korter zijn dan dit stukje heritage hierboven. We vonden ‘m, maar waren er ook snel uit. Dit wordt bestempeld als outlet, maar was – zo bleek later – duurder dan de collecties in het luxe warenhuis waar we later wat items kochten. In deze outlet hebben we niks gekocht (en ik had high hopes, misschien lag het daaraan).

Deze outlet ligt overigens in een leuk, knus wijkje met heel wat vintage en gezelligs erom heen. Wij waren op de fiets met Laia en wilden door, dus we zijn weer op de fiets gestapt naar onze volgende bestemming.

Waar? Studiestræde 13, Kopenhagen

Second Hand Wardrobe by Martine

Ik houd ENORM van second hand designer stores, dus je kan je voorstellen hoe blij ik van Second Hand Wardrobe by Martine. Ze zit in het schattigste pand ooit (volgens mij heeft de entree een trapje, pas op voor je kuup). Je vindt er van alles, van high end tot premium. Merken die mij opvielen (omdat ik er erop geprimed ben, denk ik) waren Ganni, ACNE Studios, Marc Jacobs en Paul Smith.

Er hing een heel oud tasje van Mulberry waarover ik twijfelde. Elke citytrip besluit ik een tasje te kopen, maar uiteindelijk wilde ik toch eerst een nieuwe designertas aanschaffen, en dan wellicht nog een second hand erbij. Ik vond deze Mulberry echter te klein en hoewel ik van vintage houd, was deze erg oud. Zoals ik zei: leuk voor erbij (en dat rijmt!). Verder zag ik dus onderstaand tasje waarvan ik zo onder de indruk was dat ik de dag erna (of onze laatste dag) terug ben gegaan. Toch heb ik dit schatje niet meegenomen, want ik wilde eerste een nieuwe. Bovendien is deze ook te klein.

Welk merk het is, kon ik niet lezen. Dacht bijna GANNI te kunnen ontcijferen, maar het tasje ziet er niet bepaald GANNI uit..

De volgende keer in Kopenhagen kom ik hier zeker terug. Voor nu volg ik Martine via Instagram.

Waar? Egegade 2

Acne Archive

Acne Studios is een merk uit Stockholm (daar heb ik een denim shirt gekocht), maar het merk zit all over the world. Zo heeft Berlijn ook een filiaal (geen archive), zit ‘ie in Hamburg en heeft Kopenhagen ook een outlet ‘Acne Archive’. Acne staat bekend om de shawls en schoenen, en de kleding valt nogal oversized en boxy. Is dat je ding? Ga dan absoluut naar Acne Archives!

Ja, je merkt het – en ik schreef het al eerder: oversized is niet mijn ding. Neemt niet weg dat ze geen leuke accessoires hebben. Plus, oversized zorgt ervoor dat je gewoon 2 maten kleiner kan pakken, zoals ik in Stockholm met een jeans blouse in maat S (ik draag M van shirts en L van jasjes).

Waar? Torsgatan 53 (de wijk eromheen vond ik één van de leuksten)

Scroll Up
Translate »