PICTURE THIS #2 – I WISH I COULD FLY (Roxette, 1999)

Hai, morning,

Inmiddels ben je het van me gewend dat ik zo’n beetje in songteksten denk. Weinig in mijn leven staat los van muziek, zo ook het zien van deze mural. Deze luchtballon riep onmiddellijk I wish I could fly van Roxette bij me op.

Zo’n prachtig, melancholisch nummer dat me ontzettend aan mijn jeugd in Schiedam doet denken. Roxette schreef het nummer in 1999 en het werd een groter succes dan dat ze voor ogen hadden. I wish I could fly was eigenlijk een experiment van Per Gessle (Chef Lyrics van Roxette). De beste man wilde eens uitproberen of een drum-loop goed naast een groot orkest zou klinken? Nou, dat experiment bleek al snel hartstikke geslaagd geslaagd. Z

Ze knalden de Billboard’s European Hot 100 Singles in en waren het meest gespeelde lied op de Europese radio in 1999. I wish I could fly werd ook direct hun laatste top 40 hit in de UK Singles Chart.

Waarom ik het zo’n gaaf nummer vind?

Ten eerste: de nostalgie. Ik heb de single-release meegemaakt en zie ‘m nog in de winkel liggen. Ook doet Roxette me denken aan mijn jeugd. Als een lief me zo raakt, word ik benieuwd naar de inhoud van een tekst en de achtergrond van de track.

PICTURE THIS #2 - I WISH I COULD FLY (Roxette, 1999)

Nu ik ontdek dat het elektronische elementen bevat, snap ik mijn fascinatie. Ik heb namelijk een zwak voor synthesizers en electronische muziek. Zelfs Roxette “zelf” vind dit nummer één van haar mooiste en dat snap ik. Het is zo’n groots nummer, het kan zo’n impact hebben.

Enerzijds is het prachtig (het is heel klein en ineens wordt het groter en krijg je kippenvel). Anderzijds kun je het opvatten als een vrije, duistere ballad over liefdesverdriet en er desperate achter willen komen wie iemand echt is. Wat zeg ik, dat kun je? Daar gaat het lied over.

I wish I could fly is niet bepaald vrolijk en heeft een vrij mysterieuze clip.

Maar goed, ik houd dus wel van dat mysterieuze.

Waarom bij deze mural?

Wat dat betreft passen deze mural en dit lied prima bij elkaar. De mural heeft namelijk gigantisch veel details en is geschilderd op een beige muur, wat de luchtballon een wat vaag effect geeft.

Ik heb eens naar die verschillende details gekeken, en het is echt bizar wat er allemaal naast/op en onder een mural wordt gepaint en gestickerd. Het coolste vind ik er dan aan, dat je vanaf de straat “slechts” deze gigantische luchtballon ziet. Zodra je dichterbij stapt, weet je niet meer waar je moet kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »