Waarom elke dag aan de meditatie zo ontzettend lekker is

Elke dag nadat ik opsta, ga ik eerst naar de badkamer. Water in mijn gezicht, handen wassen en op naar de keuken. Kopje koffie, mok thee met gember, fles water mee en naar de studeerkamer. Onderweg aai ik de mops die altijd begint te kreunen, omdat het nog te vroeg is voor haar. Ik sta meestal rond 6-6:30 op.

Mindset Reset Mel Robbins

Vorig jaar deed ik mee aan de Mindset Reset van Mel Robbins en sindsdien sta ik zo vroeg op. Eigenlijk wil ik opstaan, wanneer mijn lichaam uit zichzelf ontwaakt. Daar dat ook soms al om 5:30 is, blijf ik dan nog even liggen. Ik word wakker, check de wekker en terwijl mijn lichaam eigenlijk voelt: joh Sas, je bent er klaar voor, denkt mijn hoofd: phoe nee, te vroeg, slaap nog maar tot de wekker.

Voor mij heeft snoozen geen voordelen. Vroeger had ik gezegd: oh, lekker een uurtje langer, maar langer slapen betekent voor mij raar dromen en suf wakker worden. Maar goed, sta ik om 5:30 op, dan heb ik weinig avond meer met mijn vriend. Tijdens dat gesnooze hoor ik dus Mel in mijn hoofd: when you snooze, you lose en zo ervaar ik het ondertussen ook. Ik droom altijd vreemd in dat laatste half uur dat ik tóch nog even slaap en daarna word ik duf wakker en heb ik spijt dat ik ben blijven liggen. Het schijnt ook dat je na snoozen geen goede slaap meer pakt en je eigenlijk je lichaam in de war stuurt.

My daily Calm

Hoe dan ook: in de studeerkamer schrijf ik eerst in mijn notebook. Dingen die me bezighouden, die ik moet doen, die ik graag wil doen en de laatste dagen schrijf ik dus mijn dromen op. Ze zijn heftig en ik weet ze na mijn slaap vaak nog tot in detail. Iemand toevallig hier die dromen kan lezen? Meld je graag! Na het schrijven, wat 3 zinnen of 3 a4-tjes kunnen zijn, is het tijd voor meditatie. Dit doe ik via de app Calm.

Deze app installeerde ik blijkbaar op 29 februari 2019 en eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het nooit heb gebruikt. Het lidmaatschap voor een jaar was EUR 35, wat een stuk voordeliger is dan concullega Headspace. Ik gebruikte heel lang de basisversie van Headspace, maar had er niet een bedrag van EUR 100 voor over om te kunnen mediteren. Er staan op YouTube tenslotte ook genoeg meditaties waarvoor je niet hoeft te betalen. Pure smoes, want hoe vaak denk je dat ik mediteer via YouTube? Precies 0x inderdaad.

Ik vond Calm op de een of andere manier niet prettig, maar de waarheid is dat ik gewoon heel erg gewend was aan de stem van Headspace. Headspace heeft animaties en Calm zag er, denk ik, wat te zweverig uit. Zodra je de app opent hoor en zie je water stromen in een heel rustgevend landschap. Exact wat je wilt en nodig hebt tijdens meditatie, maar ik was er denk ik, niet klaar voor.

Zoveel meditatie-apps, welke kies je?

Afgelopen jaar, in 2019, heb ik coaching gehad en mijn tweede coach raadde me, zowaar met klem, aan om 2x per dag te gaan mediteren. Zij raadde me Insight Timer aan. Ik heb het geprobeerd (al die apps hebben vaak free trials, wat ideaal is), maar aangezien die per jaar ook duur zijn, werd ‘m dat ook niet. Dan staat nog Meditation Moments van Michael Pilarczyk op mijn telefoon. Die is heerlijk en in mijn eigen taal, dus werkt ook als een trein. Deze app heeft 3 of 4 gratis meditaties, die ik tussendoor gebruik. Heel fijn.

De laatste maanden is er weer veel gebeurd en ik merkte dat ik rust vond in meditatie. Op een dag zag ik mijn subscriptions in mijn iPhone en daartussen Calm staan. Daar heb ik het hele jaar voor betaald en gebruik ik nooit? Toch maar eens aanzetten. Sinds die ene keer mediteer ik vrijwel elke dag met Calm. Ik wilde tussendoor Meditation Moments aanschaffen, omdat je daar ook 2 luisterboeken bij krijgt en ik Michael P heel rustgevend vind, maar nee dacht ik: eerst Calm laten aflopen en dan mag ik een andere app kiezen.

Breathe quote neon op groene muur - MODESK.nl
Photo by Tim Goedhart on Unsplash

Elke dag mediteren hoort bij mijn ochtendritueel

Het hysterische is dat ik er du moment nog 2 dagen van kan genieten en nu denk: hmm, wellicht toch nog een jaar of in ieder geval een maand betalen? Zoals je verslaafd kan raken aan suiker, heb ik dat nu met mediteren. Meditatie is alleen wel een stuk beter voor me.

Ik mediteer vroeg in de morgen en als ik voel dat ik er behoefte aan heb, ook ’s avonds. Soms kom ik moeilijk in slaap en met meditatie ben ik zo weg. Vond ik meditatie vroeg iets voor zweefteven, wil ik nu elke dag mediteren. Doe ik het een dag niet, dan merk ik dat meteen. Het is onderdeel geworden van mijn ochtendritueel and it takes the edge off ofzo. Als in: ik ga schoner de dag in. Even met een bezem door mijn bovenkamer en dan mijn dag beginnen.

Gewoon even zitten, het zijn maar 10 minuten hè, maar dat even niks, ademhalen en zoveel mogelijk voelen. Dat is goed voor me. Bovendien heeft Calm goede thema’s: meer liefde voor jezelf, dankbaarheid, uitstelgedrag, zorgen maken – waarschijnlijk alle thema’s die andere apps ook hebben. Nu zit ik weer op een 7 day streak en dat vind ik hartstikke knap van mezelf!

Ik maak meditatie prioriteit

Zelfs vorig weekend toen we bij de ouders van mijn vriend sliepen, zei ik ’s ochtends tegen mijn lief: ja, ga jij maar alvast naar de woonkamer, ik mediteer nog even. Het helpt me letterlijk om stil te zijn. Het creëert ruimte in mijn hoofd, ik focus me op mijn adem en merk dan ook hoe vaak ik mijn adem per dag inhoud in plaats van dat ik dooradem.

Ik kan heel erg in mijn hoofd zitten. Een van mijn coaches noemde me dan ook een wandelend hoofd. Door meditatie voel ik me meer geaard en voel ik beter of er iets loos is in mijn lijf. Hoe voelt mijn lichaam? Voelt het ergens zwaar? Waar dan? Ik vind het moeilijk om in mijn lijf te gaan voelen. Waar dingen zitten, voel ik wel, maar er naartoe gaan en helemaal in mijn lichaam gaan zitten. Dat vind ik lastig. Natuurlijk, want ik ben het gewend om in mijn hoofd te zitten.

Daarom is het zo belangrijk voor mij om in te tunen, stil te zijn en te voelen wat er speelt. Dat vind ik ook, zoals dit artikel uit Happinez ook aangeeft, soms eng. Wat doen we over het algemeen als we ons vervelen bijvoorbeeld? Hierrrr met die telefoon. En weer hersenloos door die Insta-tijdlijn van een ander (die we niet kennen) scrollen. Tja, als we stil zijn, dan zouden er Godbetert weleens onaangename gedachten boven kunnen komen drijven. We worden met onszelf geconfronteerd en dat is soms heftig, maar wel nodig. Vragen als: ben ik wel gelukkig, wie ben ik eigenlijk, zit ik op de goede weg, ben ik trouw aan mezelf?

Heel fijn als je volmondig JA kan antwoorden, confronterend als je iets anders voelt.

Afdwalen, in slaap vallen, de stilte

Tijdens het mediteren dwaal ik ontzettend vaak af, naar gedachten waarvan ik na de meditatie dan weer direct denk: hoe kan ik daar nu ineens aan denken? Hoe kom ik erop? Natuurlijk omdat er in mijn koppie ruimte ontstaat en dan komen dingen naar boven. Als ik echt nog op volle toeren draai, doe ik vaak nog een meditatie.

Bloesemboom in Barcelona - MODESK.nl

Ook ben ik weleens bijna terug in slaap gedonderd zo ’s morgens vroeg, maar dat wil dan zeggen dat ik niet genoeg heb geslapen die nacht. Is ook weer een goede les.

Meditatie gaat echt om die stilte in mezelf. Die is confronterend, maar wel heel goed. In die fast paced lives van jou en mij, daarin is het toch een cadeau aan onszelf om stil te zijn?

Het moment dat je de stilte vindt, is niet het moment dat je nieuwe kanten aan jezelf ontdekt die je was vergeten; het is het moment dat je jezelf vergeet. Het moment dat je er alleen maar bént, zonder er iets van te vinden.

Erling Kagge

Die quote doet me dan weer erg denken aan een coach waarbij ik nog steeds graag een sessie wil volgen, Noeska Adriana, zij geeft sessies door middel van The Work (Byron Katie) en zit heel erg op “just be, zonder oordeel”.

Zelf merk ik, door regelmatig te mediteren, ook hoe hard ik over meditatie heb geoordeeld. Ik vond het altijd zweverig en zag het als iets wat ik niet nodig had. Nu heb ik aardig wat meegemaakt de laatste 6 jaar, en merk ik dat meditatie helpt. Een van mijn coaches vorig jaar predikt: maak meditatie een non-negotiable. Vond ik toen overdreven, nu vind ik het heel fijn.

Of je nu compleet fluitend door het leven gaat, of allerlei hordes hebt te overwinnen: meditatie vind ik voor iedereen.

Mediteer jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »