Mijn hysterische drang om liedjes uit te pluizen – Slave to love (1985)

De hele dag zit, zonder grap, Slave to Love van Bryan Ferry al in mijn hoofd. Kan er iets mee te maken hebben dat ik vanmorgen Roxy Music heb zitten luisteren. Goddorie, ik krijg er geen genoeg van. Ik schreef hier al eerder een post over Roxy Music, waarvan Ferry dus de frontman is. Nu ik voor de 100ste keer Slave to love aankiepte (dit is ‘m trouwens), dacht ik toch: ik wil NU weten wat de lyrics precies zijn en welk verhaal erachter schuilt.

Wat blijkt: Slave to Love was zijn eerste solo-single. Vraag me niet waarom, maar dat vind ik leuk om te weten, Het is daarmee ook één van zijn meest populaire hits. Uitgebracht in 1985 (ha, ik was wederom nog niet eens geboren, but what else is new?) en heeft toch mooi 9 weken op nummer 10 in de UK Charts gestaan. Ik vind dit een onvoorstelbaar mooi nummer, dus begrijp niet waarom de bevolking het nummer niet wat meer liefde heeft gegeven.

Tot zover mijn bescheiden mening.

Nog iets fantastisch wat ik niet wist is dat Guy Fletcher (wie??) de keyboards deed. Ja, mij zei die naam ook niets, maar blijkbaar hoort hij bij de Dire Straits en ik ben gék op Dire Straits. Verder blijkt er een Nederlands fotomodel ter promotie van de single te zijn gevraagd en dat vind ik ook een mention waard, al ken ik die hele dame niet.

Tot zover de nutteloze feitjes.

Miami Vice

Slave to love is een groot aantal keer ingezet voor films en tv series en dat zegt toch genoeg over het kaliber van het lied. Overigens zeggen de titels mij niets, behalve Miami Vice. Hoewel ik heel Miami Vice nooit heb gezien (moet ik nu over de knie?), maakte die serie blijkbaar enorm gebruik van de 80s ‘new wave’ muziekcultuur (dat wist ik dan weer wel) en ik HOUD van die stroming. Sterker nog: daardoor werd Miami Vice enorm bekend. Ik zal zo die soundtrack eens opzoeken, want nu ben ik benieuwd.

Sowieso hebben tv series en films met een hoog 80s muziek gehalte een dikke streep voor bij mij, maar ik dwaal af.

Mijn hysterische drang om liedjes uit te pluizen - Slave to love (1985)
Miami Vice header

Waar gaat het nummer eigenlijk over?

Vinden we ook nog ergens waar Bryan Ferry over zingt? Nou ja, het is vrij duidelijk: Slave to love, slaaf van de liefde, maar het zou zo tof zijn als er een of ander interessant verhaal achter zit hè. Dan ben ik deze post ook niet voor niets begonnen.

Jammer, maar helaas. Ik vind alleen speculaties van mensen, dus laat ik eens proberen te vatten wat dit lied in mij losmaakt.

Obsessie. Kneiterharde obsessie voor iemand die je heel graag wil. Iets wat ik maar al te goed herken. Een heel intens gevoel van begeerte, wat enerzijds ongelooflijk lekker en machtig voelt, met aan de andere kant het gevoel van pure verslaving aan iemand. Net als het lied, eigenlijk. Ziekelijke obsessie is de term die ik zoek.

Zo’n situatie dat je knettergek bent op iemand, die hartstikke (emotioneel) onbereikbaar is. Je weet dat het eigenlijk niet mag, maar juist daarom voelt het zo lekker en het is zo spannend. Je weet dat je moet stoppen, maar dat wil je niet, want je wilt dat gevoel niet kwijt. Het gevoel dat iemand je zo begeerd, harder dan degene waarbij hij al is. Het is verboden. Je weet dat het niet goed voor je is, maar die adrenaline, stroom van liefdesbetuigingen en ‘ik wil alleen maar jou’ aan je adres. Als je niets hoort, weet je niet waar je het zoeken moet. Je haalt alle mogelijk scenario’s in je hoofd. Is het klaar? Maar ik dacht…. totdat je weer een lieve tekst krijgt, en je weer afvraagt waarom je het ergste dacht?

Eindeloos heen-en weer geslinger, maar je wilt het niet missen. Dat is slave to love.

Dit brengt ‘Slave to love’ bij mij naar boven

Kortom: alle realiteitszin verliezen, alleen maar aan hem denken en niet meer in staat zijn om zelf iets te doen. Je leven laten beheersen door je (obsessieve) verliefdheid.

Je zou denken dat, als ik dit soort associates heb met Slave to love, dat ik het nummer dan niet meer zou willen luisteren. Waarom zou je een nummer nog willen horen als melodie en sfeer zo’n stuk uit je leven oproepen? Nou, omdat dit pas in me opkwam toen ik erover ging nadenken waar wat dit lied eigenlijk voor staat bij mij. Dus mijn brein associeerde het nog niet eerder met een bepaalde situatie.

En god zij geprezen, want dit nummer is VEEL te mooi om nooit meer te luisteren.

Behalve dat het prachtig is, is Slave to love ook gewoon pure sex, sensualiteit. Ook weer dat typische donkere achterkamertjes met rood fluweel gevoel (volgens mij noemen we dat in de volksmond gewoon een bordeel) waar ik het eerder al over had. De melodie van Slave to love vind ik onheilspellend en de zang ook. Bryan Ferry heeft gewoon zo’n diepe, mysterieuze stem, want ik krijg hetzelfde gevoel bij al zijn bekende nummers.

Goed potje sex

Het lijkt me trouwens ook echt een ongelooflijk goed nummer om een flink potje op te sexen. Het is natuurlijk een enorm intens nummer, althans: dat vind ik. Dus ik kan me goed voorstellen dat het een boost kan geven. Of het is juist veel te cliché om op te zetten in de slaapkamer? Ik kan me ook geen specifiek nummer herinneren waarop ik ooit sex heb gehad *kraakt hersenpan*

Herstel: er is geen nummer dat ik met een heftige sexpartij associeer. Er staat bij mij al jaren altijd muziek aan, dus het zal ongetwijfeld het geval zijn geweest, maar in dit geval zal mijn bedpartner meer mijn aandacht hebben getrokken.

Zoals het hoort ;).

Goed, voordat dit 18+ content wordt, breid ik er een eind aan, maar doe jezelf een plezier en luister Bryan Ferry’s – Slave to Love hier. (en dat rijmt, HA)

1 gedachte over “Mijn hysterische drang om liedjes uit te pluizen – Slave to love (1985)

  1. Joris zei:

    Hallo Sascia,
    Wat een mooi verhaal over Slave to Love. En dat ik zelfs weer leer over nutteloze feitjes, waar ik zelf ook erg van houd. Van de NL model bijvoorbeeld! Leuk voor mijn momentjes tussen het thuis werken, om in jouw 80′ s postst te duiken. Straks ga ik weer verder. Miami ViceL tja, wat moet ik daar over zeggen? Ik heb alle elpees van de serie (er werden drie soundtracks uitgebracht) en 1 en II zijn in mijn ogen het beste. Als ik jou enkele suggesties mag voorleggen: Steve Jones met Mercy, Glenn Frey – You Belong To The City (kijk de klip!) en Chaka Chan met Own The Night, Het is 80′ s op zijn hoogtepunt. Pak een willekeurige verhaaltjes videoclip op youtube uit de 80’s zet hem onder de muziek en je zult zien dat het altijd matcht!Slave To Love is trouwens een mooi nummer om seks op te hebben ja. Groetjes Joris.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »