Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen – Atelier CIA

Ik hoor direct Rene Froger met zijn hit ‘Een eigen huis’ in mijn hoofd bij het schrijven van deze zin. HA, die hit heet natuurlijk ‘Alles kan een mens gelukkig maken’.

Anyway, tot nu toe waren mijn diaries niet heel opliftend. Dat besef ik me en ik heb ook getwijfeld of ik het wel moest publiceren. Daar twijfel ik nog bij elke post over, maar ik vind ook dat de realiteit beschreven dient te worden. Hier, bij ons in de Jordaan Barcelona, gáát het er nu eenmaal zo aan toe.

Straatverbod, alles is dicht, je mag er alleen uit voor boodschappen, het kopen van medicatie, om de hond uit te laten of om naar je werk te gaan. Gisteren is de noodsituatie verlengd met 2 weken, en daar werd ik emotioneel van. Australië gaat zelfs 6 maanden op slot. Dat kun je je toch niet voorstellen?! Je leven staat gewoon stil.

Barcelona Lockdown Diaries- 16x thuis doen

Thuis blijven is niet het einde van de wereld

Anyway, vandaag ga ik voor iets opliftends. Dan kun je denken: maar er is niets goeds aan deze situatie. Ja en nee. Ja, het is vreselijk klote, ik weet er alles van, maar we kunnen ervoor kiezen (en dat kost moeite) om er iets positiefs van te draaien.

Hoe heftig de situatie ook is, het is niet het einde van de wereld om binnen te moeten blijven. Eerdere generaties hebben veel erger moeten doorstaan. Ik houd van ons huis, ben graag thuis, voor Corona spendeerde ik ook hele dag thuis – ik, ik ben thuis het meest productief en we zijn, gelukkig, van alle luxe en benodigdheden voorzien.

Wat ik wel voel is oneerlijkheid en boosheid dat mensen in mijn thuisland nog steeds zo’n lakse, vreselijk egoïstische houding hebben. Als je nu nog de deur uitgaat en ook lekker in het park gaat hangen, dan heb je het echt niet gesnopen. Er is geen excuus voor dat egoïsme. Goed, ik merk dat ik me opfok als ik in dit soort gedachten blijf hangen, dus laten we snel verder gaan naar hoe ik deze tijd nuttig doorkom.

Achtergrondinformatie: ik zou per 26 maart beginnen bij een nieuwe baan, maar surprise: die is in de Duitse reisbranche, dus mijn baan werd 1,5 week geleden ‘on hold’ gezet. Zij werken nu allemaal vanuit huis en kunnen niemand inwerken. Ergens had ik nog hoop dat ze me misschien 2 weken later gaan bellen, maar als ik de ontslagen hier overal meekrijg, denk ik dat ik niet daar aan het werk ga.

Goed: wat doe ik en kan ik je zeker aanraden? Komt ‘ie:

Hartje -BCN Lockdown Diaries

Leer een nieuwe taal of start met een online cursus

Voor mij is de baan nu extra vrij om veel Spaans te absorberen. Vorige week kocht ik een vervolgabonnement op Rosetta Stone en installeerde ik DUOlingo weer op mijn gsm. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik meer DUOlingo oefen dan Rosetta Stone, maar de mogelijkheid is er wel.

Ik woon nu anderhalf jaar in Spanje en mag nog wel even aan mijn Spaanse taalvaardigheid schroeven. ‘Mooie’ kans nu. DuoLingo heeft nu een gratis proefperiode van 30 dagen, dus dat is relaxed. Voor Rosetta Stone heb ik betaald, maar ik kreeg wel 30% korting, omdat ik al eerder een abonnement had.

Is toch fijn!

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Gooi je interieur om

Ik ben iemand in de categorie ik wil NU NU NU ons huis opfleuren, maar weet niet goed hoe. Ik ben geen Pinterester, en heb er niet echt feeling voor. Nu denk ik direct aan Rachel van Sas (@dehuismuts). Zij lanceert binnenkort een toffe interieurcursus (ik heb alleen een preview gezien via Instagram, maar ben enthousiast!) en daar ben ik enthousiast over!

Verder hebben wij gisteren eindelijk wat dingen opgehangen die al maanden hier in een hoek lagen. Het hele huis voelt weer fris en nieuw door wat veranderingen.

Moet je ook doen, het is heerlijk!

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Sporten, zweet de handel eruit

Voordat de pleuris uitbrak, lag ik drie keer per week in het zwembad van Holmes Place. Voorafgaand aan het zwemmen, deed ik 2x per week een Zumba les en ik zat eigenlijk nét in dat ritme. Het nieuws dat de sportscholen dicht gingen was dan ook ronduit klote. Weg routine én mijn loopje van 20 minuten van en naar de gym.

Gelukkig kwam ik erachter dat mijn favoriete trainer Shaun T zijn programma’s heeft aangesloten bij BeachBody On Demand. Ze bieden nu alles online aan, van linedance, via yoga, tot Insanity en zijn dansprogramma CIZE.

Dus nu doe ik dat zo’n drie keer per week. Of eigenlijk gewoon als ik er zin in heb. Wat deze week toevallig drie keer was.

Hartje -BCN Lockdown Diaries

Ga door je kledingkast

Je hebt vast gemengde gevoelens als je naar je kledingcollectie kijkt. Er zijn altijd dingen die er nog hangen, maar je nooit aan hebt. of dingen je aantrekt, maar dan toch weer uittrekt, omdat het je toch geen echt plezier geeft. Marie Kondo zou zeggen: alleen spullen houden waarvan je the spark of joy krijgt.

Laatst ben ik al door mijn kast gegaan, om spullen vervolgens op Vinted te zetten (helaas werkt United Wardrobe niet in Spanje) en heb ik zowaar dingen verkocht. Hoewel die bedrijven nu op hun gat liggen, voelt het voor mij echt lekker om het kaf van het koren te scheiden.

Hartje -BCN Lockdown Diaries

Rearrange de keukenkastjes (ook uitsoppen die handel!)

Kun je je nog herinneren wanneer je voor het laatst je keukenkastjes heb uitgesopt? De keuken is, althans bij ons in ieder geval, de plek in huis waar veel tijd wordt doorgebracht en waar we vaak ‘even snel’ zijn. Onze drie keukenlades puilden uit van de frummels, maar telkens knalden we ze dicht, want dat doen we wel een andere keer.

Ik kreeg het dus 2 dagen terug op mijn heupen en heb alles onder handen genomen. Alles eruit, wat niet nodig is: eruit, dingen bij elkaar sorteren, dingen weggooien en schoonmaken. Nog even een nat lapje over de buitenkant. Oh, daar kan ik zo blij van worden.

Het is weer zo lekker overzichtelijk.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Sla aan het mediteren

Mediteren doe ik in de regel elke dag, 10 minuten. Eerst betaalde ik voor Calm, maar nu doe ik elke dag een gratis meditatie. Ik heb ook Meditation Moments en laatst de app Balance gedownload. Ik merk dat ik aan de laatste moet wennen, omdat ik nu gewend ben aan Calm. In Berlijn was ik fervent gebruiker van Headspace en zie nu ook dat ze weer een actie hebben, dus heb me weer aangemeld.

Elke dag 10 minuten mediteren maakt me helderder en rustiger. Ik sta even stil en ben gewoon even zonder 100 gedachten die door me heen razen. In deze tijd, waarin ik merk dat mijn gedachten ook vaker uitgaan naar anderen/het gedrag van anderen, heb ik me nu voorgenomen om langer te mediteren.

Dit kan ook gewoon via YouTube, maar ik moet nog even kijken welke het fijnste is.

Hartje -BCN Lockdown Diaries

Hatsekiedee, die yoga-mat op

Hetzelfde geldt voor yoga: dat doe ik ook elke dag 10-15 minuten via YouTube. Ik vind Yoga with Adriene en Yoga with Kassandra ontzettend fijn. Zij uploaden ook steeds nieuwe oefeningen, dus vervelen hoef je, je niet. Normaliter pak ik dus korte oefeningen, maar eergisteren heb ik een 30 minuten yoga aangeslingerd. Dan merk ik pas hoe gehaast ik normaal leef, want gewoonlijk denk ik: 30 minuten, zo lang, phoe ik heb nog andere dingen te doen.

Maar ja, waar wil ik nu precies heen? Juist, dus nu maak ik er maar dankbaar gebruik van.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Bakken en juicen

Hier stond eerst koken, maar laten we even eerlijk zijn: ik kook zelf eigenlijk alleen maar pasta met groenten. Voor de rest heb ik een vriend die meer liefde heeft voor koken, plus voor culinaire hoogstandjes gaan wij voornamelijk naar restaurants. Herstel: gingen…..

Bakken doe ik dan weer wel, banaan havermout pannenkoekjes of bananenbrood. Daarnaast is er nu zoveel tijd over, dat ik best eens wat meer mag gaan experimenteren.

Qua juices is rode bieten juice mijn go-to. 1 rode biet, appel en gember. Daar voel ik me altijd heel gezond bij. Gisteren zag ik op Instagram een spinazie, banaan, sinaasappelsap, gember variant dus dat lijkt me ook wel wat!

Start je dag met een juice, en je hebt in ieder geval al een goed bakkie groenten binnen. Ik vind het prettig dat ik dan tijdens het avondeten (met een vriend die niet graag groenten eet) niet meer hoef na te denken over groen en vitamines.

Hartje -BCN Lockdown Diaries

Eindelijk die serie bingen

Ik ben gek op series en gisteravond heb ik de Nederlandse serie Keizersvrouwen op Netflix ontdekt. Drugs, onderwereld en prostitutie, kom maar door. Ik ben me ervan bewust hoe raar dat klinkt, maar ik heb een zwak voor de Amsterdamse onderwereld. Ik was ook gék op Penoza, Judas en las jaren terug alles van Willem Holleeder, de Heineken Ontvoering en Klaas Bruinsma. Laat me, zou Ramses zeggen.

Just saying: pak je kans, nu je thuis op die bank moet blijven. Maak het zo prettig mogelijk voor jezelf.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Verslind eindelijk dat boek (die boeken)

Net als ik, heb jij waarschijnlijk al een stuk of 3 boeken liggen waaraan je niet toekomt. Nou ja, niet aan toekomt? Waar je gewoon de rust niet voor kan vinden. Grijp deze periode om eens wat te lezen.

Aanraders:

Els van Steijn – De fontein

Jen Sincero – You are a badass (en You are a badass in making money)

Brené Brown – Laat gaan wie je denkt te moeten zijn

Eveline Helmink (Happinezz) – Handboek voor mindere dagen (klinkt deprimerend, is het juist absoluut niet)

Marie Forleo – Everything is figureoutable (deze heb ik als luisterboek via Audible, zie volgende tip)

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Neem een trial op Audible

Op audible vind je luisterboeken. Ik gebruik het al 2 jaar geloof ik, vanuit Berlijn, en vind het heerlijk ontspannend. Je hoeft geen boeken mee te slepen en kan echt even een momentje voor jezelf pakken. Normaal is dat er niet bij, want dan moet je van alles en wilde ik de deur uit. Er was een tijd dat ik opstond met een audioboek en mezelf even lekker verplichtte om een half uur ernaar te luisteren, tijdens mijn koffie en thee. Daarnaast luisterde ik vooral tijdens mijn 20 minuten loopje van en naar de sportschool.

Even wat zelfontwikkeling in plaats van muziek.

In deze periode van huisarrest, kan ik het eigenlijk op ieder gewenst moment doen. Het is een soort van onthaasten: zitten met een luisterboek. Heel lastig vind ik het, maar het is o zo fijn.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Uitgebreid in bad (of in bed) met je favoriete serie

Ik deed afgelopen dinsdag het bed-gedeelte met The Bold and the Beautiful. Ik had echt even een inkakker, en gewoon in bed met mijn serie hielp enorm. Verspilde tijd zeg je? Nee joh, ben lief voor jezelf, vooral in deze tijd.

Toen ik hoorde dat we in ‘lockdown’ gingen, dacht ik direct: shit, dit was mijn kans geweest om met een heerlijke Rituals-bruisbal in bad te gaan liggen. Helaas zijn nu alle winkels dicht. Mispoes, kattepoes. Gelukkig hebben ze een webshop en kan er, denk ik, nog online worden besteld.

Heerlijk!

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Doe hetgeen waarvoor je nooit de tijd neemt

Als je erbij nadenkt, komen er wellicht al 2 of 3 dingen naar boven die je kan doen. Laten we eerlijk zijn: ik gok dat de helft van de punten op deze lijst daaronder vallen.

We hebben de tijd wel, maar gunnen onszelf de tijd niet.

Momenteel heb ik het wazige gevoel van: now is the time. Het voelt, in ieder geval voor mij, alsof de hele wereld even stilstaat en alsof ik even ‘bij kan werken’ zonder dat de wereld doordraait.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Lazer dingen de deur uit waaraan je geen waarde meer hecht

Ik ben geen hoarder, maar heb wel enige moeite met spullen weggooien. Zowel met kleding, want ach, wellicht draag ik het wel nog eens als met spullen.

Ding is wel: van veel spullen word ik onrustig.

In november 2018 (wat als 6 jaar geleden klinkt) zijn we van Berlijn naar Barcelona verhuist. We hebben voordat alles de wagen inging zoveel weggegooid, maar aangezien mijn vriend tot de laatste dag aan het werk was, heeft hij basically alles gewoon in de verhuiswagen gemieterd. Er ligt hier dus nog aardig wat uitzoekwerk in gesloten kastjes.

Eens in de zoveel tijd krijg ik een opruimtrip en leg ik zijn uit te zoeken spullen apart. Schat, kun jij hier even doorheen en wat dingen weggooien? Je raadt het al: dat ligt alsnog weg te stoffen.

Ik zie deze tijd als een uitgelezen kans om eens een hoop de deur uit te mieteren.

Wij hebben hier om de hoek overigens zo’n instantie die kleding en spullen inneemt voor de mensen die er wat aan hebben. En heb je nog echt goede spullen, kun je ze natuurlijk verkopen. Of weggeven aan iemand.

Ruimte in je huis, ruimte in je hoofd.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

Ruim op, maak schoon

Ik ben niet de meest opgeruimde persoon ter aard. Het gaat me prima af om in een georganiseerde chaos te leven, met af en toe een opruimwoede waarin ALLES ineens weg moet en schoon moet. Ik sta altijd vroeg op en heb een bloedhekel aan een ontplofte keuken en rommel van de avond ervoor op de salontafel.

Zeker nu we allebei thuiszitten, heb ik mijn liefste vriend er nogmaals op geattendeerd, of hij ook mee wil helpen.

Als ik namelijk ’s ochtends opsta en ik zie een rommelkeuken, dan moet ik eerst opruimen. Je snapt: daar heb ik geen zin in, om 6.30 uur in de morgen. Kun je denken: ah joh, laat liggen, maar dan kan ik dus niks anders. Het is dan echt: rommel in mijn toko, rommel in mijn hoofd. Dan kan ik niet rustig zitten. Boys will be boys, mijn vriend kan door rommel heenkijken, maar het thuiswerken brengt er langzaam verandering in.

Voorbeeld: afgelopen weekend hebben we de studeerkamer, waarin ik altijd zit te schrijven, even lichtjes aangepakt. Nadat we een partij eruit hadden gehaald, kwam ik er ineens achter dat achter mijn bureau en stoel gewoon ruimte is om yoga te doen!

Door al, mijn zooi dit keer, die daar lag (kleding die ik wil verkopen via Vinted) was er 0,0 plaats en zag het eruit als een bende.

Hartje - Barcelona Lockdown Diaries #8: 16x thuis doen - Atelier CIA

MUZIEK, MUZIEK, MUZIEK, MUZIEK, MUZIEK, MUZIEK, MUZIEK, EN NOG EENS MUSICA

Ik had Atelier CIA ook music was my first love kunnen noemen. In 2017 startte ik zelfs Motel Jukebox en schreef alleen maar over muziek. Na een paar posts kwam ik erachter dat ik toch meer interesses heb en vond die domeinnaam te beperkt.

Desalniettemin ben ik verslaafd aan muziek, stond vroeger altijd al de radio ga ga aan en is het tegenwoordig niet anders met Spotify. Ik vind het heerlijk om de Discover Weekly aan te slingeren te ondervinden wat me nu weer voorgeschoteld gaat worden. Die nummers doen me denken aan andere nummers en zo ben ik makkelijk een uur verder.

Ik hoop dat ik je kan inspireren in deze lastige tijd. Pak eruit wat bij je past en laten we ons proberen te focussen op het positieve. Zoals ik in het begin al zei: ik weet dat mijn diaries allemaal vrij pessimistisch klinken. De waarheid is nu eenmaal dat er weinig positiefs over de situatie in Spanje te melden is. De mensen vallen bij bosjes weg en daarom voel ik dat het DES TE belangrijker is dat wij deze periode ook een goede invulling geven.

Het is allemaal al lastig genoeg en het helpt ons niet om met een deken over ons hoofd in bed te kruipen totdat het voorbij is.

Al is dat soms precies wat ik wil doen. Nee, zonder grap. Doe wat je hart en je intuitie je ingeven, nu heb je waarschijnlijk meer tijd.

Gebruik deze tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »