Over Roxy Music, radio en betaalde muziekzenders

Ja heb je ‘m weer: mijn geliefde Roxy Music!

Ik had vanmorgen zin in Avalon (ook een nummer van RM) en terwijl ik door de rest van hun repertoire scrollde, zag ik Angel Eyes.

Dit nummer komt uit 1979, en is dus met recht een gouwe ouwe te noemen. Door de disco-vibe is het voor mij heel moeilijk om stil te blijven zitten, ware het niet dat er een klein meisje bij me op de bank ligt. Aangezien ik niet wil dat zij eraf rolt, danste ik alleen met mijn bovenlijf ;).

Ik denk dat ik drie mensen ken die dit nummer ook kennen, verder zijn het meestal de ouders van mijn vrienden. Kan me nog herinneren dat de broer van een vriendin van me ooit vroeg, hoe ik in godsnaam ‘al die oude muziek ken, dat is toch voor jouw tijd’. Dat is het zeker ja, maar ik denk dat ik mijn ouders mag bedanken. Al zolang ik me kan herinneren stond bij ons thuis de radio aan. Zodra mijn vader opstond, klikte hij ‘m aan en de laatste die naar bed ging, zette ‘m uit. De radio stond altijd op Radio 10 gold of Skyradio, dus ik hoorde praktisch altijd ‘ouwe meuk’.

Jukebox Memories – Over Roxy Music, radio en betaalde muziekzenders

Zelf was ik gek op TellSell waar ik hele albumcovers uitploos op liedjes én keek ik naar de muziekzender op TV.

Zo zal ik dus ooit een keer op Angel Eyes gekomen zijn. Qua melodie dan he, geen idee wie het zong of hoe dat nummer heette. Hoewel de oorspronkelijke variant, een rockversie, minder bekend is – dat neem ik even aan – bereikte deze, door mij zo geliefde, disco-variant positie 13 in de Dutch Single Chart.

Verschillende versies

Als ik dan de comments onder de originele versie lees, snap ik wel dat fans de originele versie authentieker vinden. Het lied is puurder, maar ik denk dat de remix nodig was, om Angel Eyes hoger te laten scoren? Althans, bij mij scoort ‘ie hoger. Denk niet dat ik lang stil had gestaan bij de oorspronkelijke versie.

Naar het schijnt was Angel Eyes ook het eerste nummer waarvoor Roxy Music een aparte video opnam. Ja gut, ken je ze nog? Videoclips? Zie je toch niet meer tegenwoordig? Nou, toen ik klein – ahum – jonger was, zat ik compleet vastgeplakt aan THE BOX – music television YOU control.

Dat was fantastisch, want daar konden we ‘zelf’ bepalen welk nummer zou komen. Kostte wel geld: je moest een nummer bellen (duur!), je liedje doorgeven en dan hopen dat ze het uit zouden zenden. Zat ik daar naar de tv te staren, en dan dat gevoel als MIJN nummer rechtsonder in beeld kwam als ‘volgende’. De euforie, ik vond het helemaal fantastisch. Had je 3 minuten lol en dan kwam er weer iets dat ik 10x niks vond.

Nog maar een keer bellen? Mijn arme ouders….

Ik kan me nog menig discussie herinneren, want volgens mij sneakte ik gewoon stiekem de draadloze (ja, ik ben van 1986 hè) telefoon mee naar boven. Legde ik dan onder mijn kussen ofzo – kon ik lekker bellen. En mijn ouders maar betalen.

Enfin, dit begon allemaal in Schiedam toen ik een jaar of 10 was denk ik. Destijds zat ik helemaal in de Backstreet Boys en Spice Girls, en had ik geen idee van ene Bryan Ferry en consorten. Maar dan word je ouder (oma spreekt) en leer je andere muziek waarderen.

Ouwe meuk

Nu bestaat er geen muziekzender meer waarnaar je kunt bellen. We hebben onze eigen afspeellijsten en spelen muziek af wanneer we willen. Nu ik zelf een dochter ‘heb’, ben ik benieuwd hoe het zal zijn als Laia een jaar of 10/12 is.

Wordt ze een meisje dat niet naar ‘ouwe meuk’ wil luisteren, of gaat ze er juist van houden? Ha, ineens bedenk ik me dat alles wat nu populair is, dán ouwe meuk is voor haar. Roxy Music, Toto, Spandau Ballet, Duran Duran – die categorie aka alles waar ik van houd, dat wordt voor haar stenen tijdperk.

Ik zie ons al op de bank zitten: ‘mama ging vroeger met tante Debby naar allemaal concerten’ – ‘jaha mama, dat weet ik nu wel, heb je al honderd keer verteld.’ Of volgt ze meer mijn pad, en leert ze oude muziek juist waarderen, en vindt ze 50s – 80s juist de echte muziek?

We gaan het meemaken. Tot die tijd maak ik er gebruik van dat ze nog geen inspraak heeft ;). Zit ik dadelijk ineens naar Taylor Swift of Ariana Grande te luisteren – oef.

Ik zet Angel Eyes nog even op, lekker onderdompelen ons meisjelief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »