What a fool believes, he sees – lesje mindset van The Doobie Brothers

Gisteren klonk ‘ie weer door mijn earpods. Een van mijn favoriete nummers: What a fool believes van The Doobie Brothers. Dit nummer uit 1979 heb ik al ontelbare keren gehoord, maar het leek alsof ik ‘m vandaag voor het eerst écht hoorde. Of wellicht luisterde ik op een andere frequentie, met een ander ‘oor’ naar het nummer.

Misschien wilde ik het graag horen. Ineens hoorde ik het extra duidelijk:

What a fool believes, he sees..

No wise man has the power, to reason away

The Doobie Brothers – What a fool believes (1979)

Hij kwam me toch ineens binnen.

Wat een gek gelooft – laten we het leuk houden en er ‘je’ van maken.

Wat je gelooft, is wat je ziet. Ik maak er dan meteen van

‘Wat je wilt geloven, is wat je ziet’.

Dan kunnen mensen tegen je aanlullen wat je wilt, als jij het zo ziet, dan is het zo (voor jou). Dat drukte me even met mijn neus op de feiten dat ik zelf kies WAT ik zie. Als er iets gebeurt, kies ik er dan voor om erin te blijven hangen of om verder te gaan?

Vandaag Gelukkig, Morgen Succesvol

Ja, het is gebeurd, ik heb iets gezien, maar moet ik het “mee naar huis nemen”, er verder over praten, en het zo meer energie geven? Nee. Waar ik mijn aandacht op vestig, dat groeit. Afgelopen maanden heb ik meegedaan aan het programma van Sanny Verhoeven en Jorg Ruis, Vandaag Gelukkig Morgen Succesvol, en dat heeft een behoorlijke swing aan mijn mindset gegeven. Een week geleden was het programma afgelopen en ik merkte dat ik niet zo meer bezig was met de materie.

Totdat ik The Doobie Brothers weer hoorde. Het lied herinnerde me aan het feit dat ik dus een keuze heb. Laat me iets kleins noemen: mijn dagelijkse ochtend rondje wandelen met onze mops.

Klein voorbeeld

Wij wonen in Barcelona en er ligt hier meer dan eens hondenpoep op straat. Er zijn mensen die het opruimen, maar helaas een grotere groep die het laat liggen. Reden daarachter volgens mijn Spaanse vriend? Men vindt: ik betaal genoeg belasting, dus ik ga toch zeker niet de straat schoonmaken? Ja, als meer mensen zo denken (wat dus zo is), wordt het een bende. En dat is het vaak.

Heb ik in de ochtend even met mezelf gezeten, wat geschreven, een minuutje bij mezelf ingecheckt en ik loop dan naar buiten, dan zie ik die poep (lekker onderwerp ja ;)) en denk ik: gadverdamme, maar laat ik de situatie ‘al die ranzige lui hier, rotstad’ niet binnenkomen. Ik laat de boel me niet beïnvloeden. Ik loop rond, kom weer thuis, zeg dat de mops haar ding heeft gedaan – ja, ook de mopsenbusiness wordt besproken sinds we een dochter hebben. haha – y está.

MAAR als ik met een iets andere kop de deur uitga, loop ik me stierlijk aan al die STRONT OP STRAAT te ergeren. En als ik op negatieve dingen let, zie ik er steeds meer. Dan loop ik tegen Luci (de mops) te klagen over alle poep op straat en dat alle hondeneigenaren zo vies zijn. Helemaal opgefokt kom ik dan thuis en klaag nog even extra tegen mijn vriend dat Barcelona zo’n gore stad is.

Wat je gelooft, zie je terug in je leven

Nu is Barcelona ook gewoon smerig, maar die viezigheid verdwijnt niet als ik er hard over klaag. Vind ik het niks, moet ik lekker verhuizen. Ik ga het niet eigenhandig veranderen, dus kan ik me beter bezighouden met belangrijkere zaken en er, letterlijk, sch**t aan hebben.

Ja, pun intended.

Wat je gelooft, dat zie je terug in je leven. Wat ik over mezelf geloof, dat manifesteert zichzelf. Het klinkt zweverig, maar het is wel zo. Als ik met een ‘goede kop’ de deur uitga, zie ik de zon (al is deze nu niet te zien hier), de bloesem, bomen, details, leuke streetart, dan zie ik fijne dingen. De dingen waaraan ik me hier irriteer zijn er ook, maar de hoofdrol is voor de positieve dingen.

Ga ik met een ‘slechte kop’ de deur uit, dan kan ik beter meteen verhuizen, want dan vind ik er niets aan in deze rotstad en is alles klote. Als ik geloof, als ik denk dat ik, ondanks dat ik deze week niet goed slaap, de dag zelf wel mooi wordt, ervoor kies om positieve dingen te zien – dan ben ik heel anders gehumeurd dan dat ik opsta en denk: dit wordt een kutdag. Dan gaan dingen ook direct mis en ga ik enorm zitten klagen.

Zo idioot hoe het werkt. En hoe fucking SIMPEL ook! Desondanks blijf ik er wel nuchter onder: als er iets rottigs gebeurd, dondert dit hele believe-system bij mij ook over de klif, maar de basis zit er in ieder geval in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »