De radio zette ‘m in en ik dacht dat het ‘Brother Louie‘ was die werd gedraaid. Wat is de naam van die band ook alweer. Ja, geen idee. Daarna meende ik ‘You can win if you want’ erin te horen, van, ja hoe heette die band? Een of andere gayband? No disrespect there overigens, want de gays hebben vaak de beste muziek. Ik besloot er een ‘notes’ van te schrijven op mijn telefoon om te kijken of de nummers daadwerkelijk iets met elkaar te maken hebben. Ik neem je mee in de ontdekking van de week over ’80s band Modern Talking.
You keep on shining everywhere I go
Ik keek op de radio (ik luister de hele dag door de ’80s channel op Radio10) playlist en zag ‘You’re my heart’ van Modern Talking staan. Nu komt die band me bekend voor en associeer ik ze op de een of andere manier met Live Aid, terwijl ze daar helemaal niet stonden. Vele anderen wel, maar Modern Talking niet. Ik besloot ‘Brother Louie’ eens op te zoeken en ja hoor: alledrie de bovenstaande nummers blijken van de Duitse band te zijn. Nog zoiets wat ik niet wist: ze zijn Duits! En I love Duits. (ja, echt) – en ze komen ook nog uit Berlijn. En ik houd van Berlijn, en ik heb er jaren gewoond.
Frontman van Modern Talking (blijkbaar Duitslands meest succesvolle pop-duo ooit) is Dieter Bohlen. Ah ja, natuurlijk. Die zie ik vrij vaak voorbijkomen op elpees en naast dat hij de lead is van deze band, heeft hij ook VEEL geproduceerd. Dus niet gek dat ik zijn naam zie staan op verschillende elpees. Waar is die man niet verantwoordelijk voor? Voor het schrijven van dit stukje ;). Oké, ik begin te zwetsen.
Dieter Bohlen
Bohlen is nogal een naam in de business, maar ik had geen idee dat de band Duits was. Hoewel: je hoort wel een accent als je nog een keer (goed) luisteren. ‘Unsere Deutsche Freunden’ hebben altijd iets van een accent. Zoals de Duitsers vaak over Nederlanders zeggen, of ik als Nederlandse in Berlijn in ieder geval vaak heb gehoord, du hast so ein susses Hollandisches Akzent’ . Ja schei eens uit, ik probeer uit alle macht goed Duits te spreken, kom jij me even op mijn accent wijzen. Ze bedoelden het echter positief.



Bruggetje naar een ander stuk van me trouwens: Scorpions, die van ‘Wind of Change’ zijn ook Duits, en dat wist ik ook niet, totdat ik het ergens zag staan en ik ineens accenten in de lyrics hoorde.
Echt bizar hoe we iets eigenlijk wel weten, maar er pas echt bij stilstaan als we het ‘bewezen’ zien.
De ontdekking van de week over ’80s band Modern Talking
Zo is ‘Foreeeeever Young’ Alphaville ook Duits (wist ik vroegah ook niet) en zo kunnen we nog wel een rijtje afgaan.
Verder is Modern Talking zo gay als een deur neem ik aan. Wederom: niets negatiefs in de zin voordat ik dalijk met fakkels achterna gezeten wordt, maar je hoort het gewoon. Net als Boy George met de Culture Club en Limahl van Kajagoogoo. En George Michael – toen hij uit de kast was wilde ik zeggen, maar halleluja: Club Tropicana? Hoe hebben ‘we’ ooit kunnen denken dat hij straight was?!
Nou, houd maar op. Dieter Bohlen blijkt hartstikke hetero en getrouwd. HA, the joke is on me. Maar sorry, luister éven de liedjes van Modern Talking, stelletje natte zemen. Maar goed, ik roep ook al jaren dat Simon LeBon (Duran Duran) metro of gay moet zijn, maar dat issie ook niet. Ja, vrij vrouwelijk (zowel in de ’80s als nu), maar daar houdt het echt mee op. het zijn allemaal vrij extravagante, of hoe noem je het?
Avantgarde? Nee, dan denk ik meer aan bands als Roxy Music. Wat dan weer totaal geen new wave of new romantic is, dus dat zijspoor neem ik vandaag. Ik schreef eerder ook over Roxy Music geschreven, zie hieronder:
Tot slot moest ik toch even opzoeken hoe goed de nummers het deden die me dit stukje deden schrijven. Zo kwam ik erachter dat ‘You can win if you want’ (maart 1985) de tweede single van hun debuutalbum is. ‘Brother Louie’ (januari 1986) hun laatste succes was en ‘You’re my heart, you’re my soul’ (september 1984) hun eerste single was. Deze derde heeft het ook het allerbeste gedaan. Grappig is dat dit lied onder het genre ‘dancepop’ valt, terwijl Modern Talking zichzelf beschrijft als ‘synthpop/Eurodisco’
Ik vind het vooral fascinerend hoe een band, bestaande uit twee hetero’s, ZO gay kan klinken. Artwork op hun albums vind ik trouwens echt eind jaren ’80s en misschien zelfs ’90s, maar dat kan door mijn eigen associaties komen.
Ik werd geboren in 1986, dus heb de ’80s niet bewust meegemaakt. Te grappig eigenlijk: ben opgegroeid met ’90s muziek, maar de ’80s hebben toch echt mijn voorkeur. De albumcovers doen mij vooral denken aan posters aan de muur in de logeerkamer van mijn oom en tante. Als we ‘op vakantie’ gingen naar Brabant (we woonden in Schiedam) sliep ik altijd in dezelfde kamer en daar hing precies zo’n soort kil design aan de muur.
Laatste noot nu ik de nummers weer eens aan heb gezet. De eerste 5 seconden intro van ‘You’re my heart, you’re my soul’ doen me ENORM aan een ander nummer denken. Weet jij welke het is?
Let me know in de comments!