Jukebox Adventskalender #2 Haddaway – What is love?

Weer een liedje waarin het me opviel dat ik het woord ‘love’ hoorde. Een hele tijd niet meer gehoord, maar toch een lied dat me raakt. Ik heb het over 90s Haddaway met What is love (Baby, don’t hurt me). Ik merkte dat ik meezong en er wat herinneringen naar boven kwamen.

Ondertussen schoten er nog wat liedjes met ‘love’ in mijn hoofd. Ik opende mijn Notes en tikte ze in. Weer inspiratie voor een post, dus bij deze geef ik jou 5 nummers waar ‘love’ centraal staat.

Ineens springt er nu een goede nummer 6 in mijn hoofd, dus wellicht doe ik je dat plezier ook nog.

Edit: voordat ik deze post afmaakte heb ik besloten om er een Jukebox Adventskalender van te maken.

Elke dag, tot aan 24 december, geef ik je een mooie lyric. Hoe leuk is dat!

Here we go:

2. Haddaway – What is love (baby, don’t hurt me)

Ja, deze 90s eurodance floorfiller staat in onze playlist OUR WEDDING 2020. Voor degene die mij niet persoonlijk kennen: wij zijn sinds 2019 verloofd, maar die bruiloft heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Lang verhaal dat niet gerelateerd is aan deze post. Wat er wel mee te maken heeft is dat dit lied me, naast aan onze wedding playlist, ook terugbrengt naar mijn geboortestad Schiedam. Dat ligt naast Rotterdam.

Vraag me niet waarom, maar ik zie bij dit nummer het plein de Koemarkt, Cafe De Amstelbron, en de Free Record Shop voor me. Nou ja, ik weet deels waarom. Ik kocht het album – ja, we praten over de 90s hè – met What is love erop, bij de FRS in Schiedam.

Een stukje jeugdsentiment

Als ik me niet vergis, stond dit nummer of op Flippo Flash Hits of Now Dance Hits. Echt, de námen van die CD’s destijds! Ik had al die gekke CDs (dank je wel, lieve ouders). Ineens daagt het me hoe bijzonder het eigenlijk was om CD’s te hebben. Wij (ik ben 36) leefden in een tijd dat er of een singletje was van je favoriete liedje, of je een heel album moest kopen.

Pre-release via Spotify, vergeet het maar. Toen ik iets ouder werd, waren er klasgenoten die een handeltje maakten van liedjes downloaden en ze op CD’s branden. Zo had je dan al je favorieten bij elkaar! Anyway, die favorieten wisselden elke week, dus dan zat je met die CD. Waarvan je natuurlijk steeds minder liedjes leuk vond.

Ik had destijds niet zo’n uitgesproken favorietenlijst als nu, in 2022, bijvoorbeeld.

Zoveel CD’s had ik, veel originele ook trouwens. Alle 90s had ik: alles van de Spice Girls, Backstreet Boys en Five. Qua singles was mijn eerste van Boyzone – Love me for a reason en daarna volgde een hele collectie.

Eeuwig zonde dat ik die niet allemaal bewaard heb! Maar goed, dan kun je bezig blijven met hoarden.

Jukebox Adventskalender: elke dag een lyric!

Lees nu overigens dat deze (Nestor Alexander) Haddaway half Duits, half Trinidanees (wat ben je als uit Trinidad komt?). Vind ik leuk, want ik ben ook een kwart Duits. Het nummer zag het levenslicht in 1993, en het is echt zo’n klapper die iedereen kent. Als je het niet kent, dan hoor je het en (her)ken je het!

Jukebox Adventskalender #2 Haddaway - What is love?
Foto van sticker in Friedrichshain, Berlijn

Pure eurodance, zeer kenmerkend voor die tijd. Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen, dat ik dit niet dagelijks hoef te horen. Waarom ik er dan aan dacht? Door die playlist dus, en mijn vriend gaat lekker op dit nummer.

Grappig vind ik dat de Duitse producer en componist van Haddaway ook achter de Britse groep Londonbeat zitten. Zij knalden ook ‘I’ve been thinking about you’ de ether in. Dit geeft mij direct inspiratie voor een nieuwe post in deze Jukebox Adventskalender!

Stay tuned!

Het eerste lied uit de Jukebox Adventskalender vind je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »