Jukebox Adventskalender #5 Juan Luis Guerra – Burbujas de amor

Ineens daagde het me, terwijl ik met onze mops buiten liep. Ik kwam terug van een rondje strand ’s morgens en luisterde mijn Jukebox-lijst op mijn telefoon. Weer een liedje waarin het woord ‘love’ me opviel. Nu zit ‘love’ natuurlijk in veel liedjes, maar naast dat ik er zojuist 2 hoorde, schoten er nog een paar in mijn hoofd.

Ik voelde de neiging om te schrijven en bedacht een post: 5 liedjes – the ‘love’ list.

Terwijl ik de tweede post afmaakte, besefte ik me dat de anekdotes en inspiratie me om de oren sloegen. Ineens had ik het: YES, het is december, Kerstmis nadert met rasse schreden. Ik maak hier een Adventskalender van! Een Jukebox Adventskalender met elke dag (heel ambitieus) een nieuwe lyric, een nieuw lied.

5. Juan Luis Guerra – Burbujas de amor

Waar de nummer 1 tot en met 4 Engelstalig zijn: Jukebox Adventskalender #1 You’ve got the love / Jukebox Adventskalender #2 What is love? / Jukebox Adventskalender #3 Love is all around / Jukebox Adventskalender #4 Lessons in love, is deze vijfde een Spaans nummer.

Op zich niet heel verrassend, aangezien ik al 4 jaar in Spanje woon met mijn Spaanse vriend. Ik wilde nu tikken dat ik aardig wat Spaanse muziek luister door de Spaanse cultuur de afgelopen 4 jaar, maar dat is nonsense. Dat zat er al veel eerder in, en wij luisteren nooit moderne Spaanse muziek.

Al van kleins af aan, ik herinner het mij vanaf mijn tienerjaren, beluisterden mijn ouders het album van The Gypsy Kings en Julio Iglesias. Geloof dat Julio meer een ding was van mijn ouders, en The Gipsy Kings invloed van de familie aan mijn moeders kant waren. Mijn moeder was ook groot fan van Maria de Lourdes en haar hit (Cantar no llores) gooien we er hier nog regelmatig in. Zo is mijn moeder er altijd een beetje bij.

Volop Spaanse invloeden

Mijn ouders gingen bijna altijd naar Spanje op vakantie en genoten volop van de cultuur, muziek en de Spaanse keuken. Ik was al fan van ansjovis (in het Spaans: boquerones) long before de oma van mijn vriend ze homemade op tafel zette.

Mijn eerste, en laatste, twee vakanties met mijn ouders waren naar Spanje, en tijdens mijn minor aan de Hogeschool van Amsterdam besloot ik last minute voor een minor Spaans. Pretty crazy when you think about it like that: nu woon ik al meer dan 4 jaar in Spanje.

Anyway, nummer 5 in deze Jukebox Adventskalender is dus voor Juan Luis Guerra met Burbujas de Amor. Ondertussen een jaar of 60, maar daar daar voel je niets van hoor je niets van. Zo viv als dat hij op het podium van Cruilla stond: zag er van een afstand 10 jaar jonger uit.

Ja, Cruilla dus. We zagen Juan Luis ‘live’ op het Catalaanse festival Cruilla in Barcelona dit jaar.

Geheel toevallig wilde ik zeggen, maar hij stond vermeldt in de line-up, dus we wisten gewoon dat hij op zou treden. Ik was mij er alleen niet van bewust dat Guerra ‘die ene van dat liedje wat ik mooi vind’ was. Ik had direct kaartjes gekocht voor Cruilla nadat ik ‘Duran Duran’ en ‘Seeed!’ op posters geadverteerd zag staan.

Dat Juan Luis Guerra één van de grootste acts was, ontging me even. Achteraf mooi meegenomen, want was is hij goed!

Juan Luis Guerra op Cruilla 2022

Na zolang geen concert meer te hebben genoten, was ik zo blij dat er weer iets op de planning stond. Toen wist ik dus nog niet wie Juan Luis Guerra was. Laat staan dat hij verantwoordelijk is voor het nummer Burbujas de Amor. Geen idee ook hoe dat lied heette, ik kon mij alleen een melodie en gevoel herinneren. En juist dat is wat muziek doet he, gevoel oproepen.

Wat volgde was een enorm moment van herkenning, toen mijn vriend me zijn repertoire liet luisteren. Burbujas de amor komt uit 1990 en schaart zich onder het genre ‘bachata’. Naar het Engels vertaald krijg je ‘love bubbles’, maar dat maakt het geheel toch weer minder exotisch. Er is ook totaal niks exotisch aan als je die tekst vertaald, maar dat is altijd het ding met Spaanse of Italiaanse teksten. Met alle teksten trouwens. Ze komen altijd allemaal op hetzelfde neer: liefde, maar laat dat nu net zijn waarom ik ben gaan schrijven.

Gewoon van genieten, niet vertalen

Ik ga het dan ook niet verpesten, en je vermoeien met een vertaling van de heerlijk klinkende Spaanse lyric. Is iets wat je bij een Julio Iglesias, of noem een naam, ook vooral moet laten. Geniet ervan zoals het is, ga mee op de melodie en hoor je de prachtige taal aan.

Dan toch nog een klein tikkie info over het lied waarom deze Jukebox Adventskalender post draait: Guerra’s Burbujas de amor werd direct in 1990 een enorm succes. De ‘liefdesbubbels’ deden het fantastisch in alle hitlijsten en dit werd zijn internationale doorbraak. Volgens het muziekstation hieronder zijn er minstens zes nummers populairder/bekender dan Burbujas de Amor, maar daar heb ik de eer niet mee.

Na de beste man zelf ‘live’ te hebben gehoord op Cruilla Festival, snap ik nu helemaal waarom hij zich onder ‘bachata’ schaart: op zijn muziek kun je niet stil blijven staan. Zijn materiaal is allemaal heerlijk opzwepend en je wilt dansen!

So, give it a listen, en tot morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »