Dit kocht ik uit de archive sale van Fabienne Chapot!

Fabienne Chapot is één van mijn favoriete merken uit Amsterdam. Ken het label al jaren, en draag er inmiddels al zo’n jaar of 4, 5 kleding van.

Ze begon jaren terug met accessoires, waaronder portemonnees, en ik kwam met het merk in aanraking, omdat een vriendin van me een portomonee voor haar verjaardag kreeg. Toen deed ze geloof ik nog zaken onder de naam ‘Fab’ en waren haar accessoires in het oog springend door de hartjes en sterretjes patchwork op portomonnees en tassen.

Niet mijn ding destijds, maar mijn vriendin was er DOL op!

Hecho en Amsterdam

Nu is Fabienne Chapot niet meer weg te denken uit de Amsterdamse premium modescene, en heeft de ontwerpster ook een webshop. Ik woon inmiddels al jaren in Spanje, en hiervoor jaren in Duitsland. Ten tijde van onze verhuizing naar Spanje kwam ik erachter hoe weinig webshops naar Spanje verzenden! Of dat er een shit amount aan shippingkosten wordt gevraagd om hierheen te verzenden.

Dat hield me vaak tegen om iets te bestellen bij merken van Amsterdamse makelij, of de wat kleinere merken. Tuurlijk, had ik zelf een webshop dan zou ik klanten ook verzendkosten- en retourkosten rekenen, want er zal vast veel gepast en weer snel geretourneerd worden.

Wel echt shit dat er zo’n verschil tussen bedragen zit van Spanje en Duitsland, maar dat is nu eenmaal wereldwijd zo. En dan moet ik maar niet in Spanje gaan wonen he ;). Kijk, ik kan natuurlijk ook via AboutYou of Zalando bestellen, die verkopen Chapot ook. Heb ik ook een aantal keer gedaan. Zo bestelde ik haar ‘boyfriend dress’ een paar jaar terug via Zalando (ik ben trouwens copywriter geweest voor dit Duitse fashionbedrijf), maar was deze veel te groot.

Terug dus.

Het leed dat terugsturen heet

Ook één van de shortjes in mijn laatste bestelling, kocht ik al eens eerder via webshop Nelly.com. Bestelde een 40, aangezien dat mijn normale maat is, maar ik bleek er zo’n 1,5 keer in te passen. Die moest dus ook terug, en ook Nelly rekent verzendkosten- en retourneringskosten.

Dat shortje besloot ik te verkopen via Vinted, en dat lukte! Toch nog een ander er blij mee gemaakt en er zelf wat aan overgehouden!

Hoe het ook zij: ik ben in ieder geval erg blij dát ze naar Spanje verzenden, zij het met extra kosten. Zo hoef ik mijn favoriete merken (ja ik heb er meerdere) in ieder geval niet te missen.

HÉT jumpsuit

Mijn modepijl stond de laatste jaren gericht op een jumpsuit van Fabienne Chapot. Om precies te zijn het ‘Gigi Jumpsuit Palm’.

Gigi jumpsuit Fabienne Chapot
Dit is niet mijn eigen foto

It has my name written all over it, en ik wilde het enorm graag hebben voor een huwelijk in 2018. Dit stuk schrijf ik in 2023 en heb het jumpsuit 2 weken geleden gevonden op Vinted. Moet er zelf smakelijk om lachen hoe ik me kan vastbijten in het najagen van items. Als ik iets wil, dan komt het er! Dat huwelijk heb ik dus in een ander jumpsuit (van Mango) ‘gedaan’.

Ook leuk, maar keiharde second best.

Dit jumpsuit bleef maar in mijn hoofd zitten. Marktplaats, Vinted, ik vond het in Berlijn bij ATO Jimmy’s, paste het in M, maar het ging niet over mijn kuiten. Nu draag ik over het algemeen maat 40 van onderen (van onnnndereeeeen!) en 38 van boven, maar merken en maten verschillen nogal onderling.

Dit kocht ik uit de archive sale van Fabienne Chapot!

Jaren terug waren mijn vriend en ik in Amsterdam, en hield Fabienne Chapot toevallig een sample sale. Met racing heart stapte ik die ruimte binnen op zoek naar ‘mijn’ jumpsuit. Hoor nu helemaal de tune van Mission Impossible in mijn hoofd, haha! Maar helaas. In plaats daarvan kwam ik er wel uit met een paar lage veterschoenen (die inmiddels niet meer leven helaas) en een paar schoentjes voor een van onze nichtjes.

Een jaar of vier geleden liep ik in een tweedehands merkkleding winkel (Deuxieme Chance in Oss, NB) tegen een paar loafers van Fabienne Chapot aan. Ik zag ze, paste ze en liep er meteen op weg. Yes, je leest het goed ’tweedehands’, dus fijn duurzaam en ze zagen er top uit. Dan zie ik geen reden om nieuwe schoenen te kopen.

Bovendien cureert Sandra, eigenaresse van Deuxieme Chance, alles met veel zorg en zien ‘haar’ items er top uit.

Bijkomend voordeel was dat ik EUR 45,00 voor de schoenen betaalde, in plaats van de oorspronkelijke EUR 150,00.

Lievelingsloafers

Ik draag ze nu nog! Sterker nog: ik heb vaak naar vervangers gezocht, maar zonder resultaat. Schoenen gaan natuurlijk ook naar je voeten staan en toen ze een paar maanden terug kapot waren, heb ik ze laten maken voor EUR 20,00.

Geen moment spijt van gehad.

Sample sale

Een sample sale wordt veelal een paar keer per jaar georganiseerd door een merk. Samples zijn de prototypes die worden ontwikkeld voor de showroom van een merk, om aan bezoekers/retailers te tonen. Kortom: de items die worden gefotografeerd door media ter promotie van een merk. Dat werk. En dat rijmt.

Samples worden ook meestal in kleine maten geproduceerd. Denk aan 34/36 qua kleding en 35/36 qua schoenen. Wat ik er dan moet met mijn bovenmaat 38/ondermaat 40 en schoenmaat 39? One can hope. Bij Chapot heb ik regelmatig meer maten gezien, dus ik vind het de moeite waard. En ook gekocht zoals je hierboven las. Enige nadeel van sample sales zijn dat ze veelal op locatie worden georganiseerd. Tenzij die locatie Barcelona is, kan ik vaak niet gaan.

Het stemt me gelukkig dat er tegenwoordig ook online sample sales worden gehouden. Lang leve digitaal!

Archive sale

Naast de sample sale, heb je ook nog een archive sale. Dat houdt in dat er flink wordt huisgehouden in de voorraad van een merk. Een merk heeft uiteraard meestal wat oude collecties liggen die niet meer in de winkels worden aangeboden. Die willen ze kwijt en daaruit vloeit een archive sale.

Ik weet niet beter dan dat dit altijd oudere items zijn waarvan mensen zoals ik ultiem gelukkig worden. Bovendien is het, net als de sample sale, beter voor je portomonee en kom je dingen tegen van jaren terug. Vind ik leuk!

Dit keer hield Fabienne Chapot een archive sale op 20 april 2023. Een onwijze rotdag voor mij, want mijn moeder overleed op 20 april 2020. Je kan je voorstellen dat mijn dag niet heel lekker begon. Deze archive sale van een van mijn favo merken verzachtte de boel een heel klein beetje.

Ik sloeg mijn slag met 2 T-shirts, 1 jurkje en 2 shorts.

Mijn laatste aankopen uit de archive sale van Fabienne Chapot
Instagram @sasciatheuerzeit

Dit kocht ik uit de archive sale van Fabienne Chapot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »