Bijna ‘gratis’ door Catalonië reizen doe je zo!

Since I don’t know when (and all she wants to do is DANCE!) – ja, ik denk in lyrics, en deze zin komt uit onderstaand nummer van Don Henley. luister en geniet! Dan direct terug naar het eigenlijke onderwerp: Bijna ‘gratis’ door Catalonië reizen doe je zo!

Don Henley – All she wants to do is dance

Ergens vorig jaar hoorde ik voor het eerst over dit ticket. Volgens mij van een vriend van mijn vriend die altijd overal van op de hoogte is. We moesten de Renfe en Cercanias (Spaanse spoorwegennet) downloaden, en dan zou je ergens in die app dit ticket kunnen kopen.

Papieren ticket voor EUR 10,00

Het Spaanse treinkaartensysteem is helaas (nog) niet digitaal, dus je moet er wel even voor naar een station. Maar dat is natuurlijk een piece of cake, aangezien je maar EUR 10,00 hoeft te betalen en je van 1 september tot en met 31 december 2023 kan reizen. En daarna komt er waarschijnlijk weer een nieuwe actie, want meen dat dit mijn vierde ticket is wat ik koop.

Hele motivatie erachter is dat Catalonië meer met de trein gaat reizen, in plaats van met de auto. Om dat aantrekkelijk te maken kost het dus maar EUR 10,00 en zit je dan gebakken.

Enige dingetje is dat het dus wel om een klein papiertje gaat, wat je makkelijk kwijt raakt. Het goede nieuws is dat je dan opnieuw naar de automaat kan om het opnieuw te kopen, maar dan kost het je dus wel weer EUR 10,00. Enfin: goed oppassen waar je het opbergt dus.

Bijna gratis door Catalonië reizen doe je zo!

Don’t be like me, want ik was mijn kaartje gisteren kwijt. Laat dat maar weer aan mij over, toen ik gisterochtend naar Barcelona ging. Overal gezocht, zonder resultaat en dus een nieuw ticket gekocht. Ik bedoel: een retourtje Vilanova i la Geltru – Barcelona kost EUR 9,20 dus met 1 ritje heb je het eruit. Ideaal.

Toevallig droeg ik vandaag een andere jas, voelde ik in mijn binnenzak en: holaaaa, daar was mijn ticket. Na, heb ik er 2, en minder kans om ‘m kwijt te raken.

Bijna ‘gratis’ door Catalonië reizen doe je zo!

Laatste sidenote, wellicht overbodig, maar ik weet dat er veel fair weather expats zijn (nog ingeschreven in Nederland, maar genieten onder de Spaanse zon). Je kan dit ticket alleen met je Spaanse identiteitskaart (NIE) aanvragen. Of het natuurlijk een local laten kopen, zelf ermee reizen en hopen dat je niet wordt gecontroleerd. Je identiteitsnummer staat namelijk op het ticket.

Dus tot en met 31 december trein ik nog fijn ‘gratis’ naar Barcelona en daarna fingers crossed voor een nieuwe actie. Enige tip die ik Renfe kan geven is: ga digitaliseren zodat je die papieren kaartjes niet meer hebt, en ook geen rijen meer hebt voor de automaten. Die automaten kunnen uiteraard blijven voor de mensen die niets van apps begrijpen, maar heel de wereld heeft tegenwoordig een smartphone.

Neem een voorbeeld aan Nederland en Spanje – alleen qua digitalisering, niet qua eten of cultuur, por favor. Zoveel makkelijker dat je in Nederland met de OVchip kan reizen (volgens mij kun je nu zelfs met je pinpas betalen) of in Duitsland in Berlijn en Hamburg met apps.

Is ook puur eigen belang natuurlijk. Kan ik mijn kaartje niet meer kwijtraken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »