Dit is de meest aparte kersttraditie in Catalonië

Ergens in 2018, toen we net in Barcelona woonden, kan ik me herinneren dat ik over Los Reyes Magos (De 3 koningen), Caga Tió, en de Roscon de Reyes schreef. Aangezien die post vast in een feng shui-attack zijn verdwenen, en het midden december is, leek het me leuk om jullie nog eens te vertellen wat deze bovenstaande termen inhouden.

Beginnende met de Caga Tió.

Caga Tió (Tió de Nadal)

Officieel noemt zich dit de Tió de Nadal (oom van Kerst) en wat betreft ‘Caga Tió’. Cagar betekent poepen, dus zou het ‘de poepende oom’ zijn. Nou ja, het klopt wel, want hij, zij, het poept cadeaus uit.

Huh?

Laat het me uitleggen:

Denk dat dit de gekste traditie is. Althans, mijn vrienden in Nederland vinden het heel raar dat wij op Kerstavond (Nochebuena) een liedje zingen, stok pakken en (de kids) tegen een neppe boomstam aanslaan. Oke, ik vind het ook raar, maar het is traditie dus ik ga er lekker in mee.

Mijn Spaanse schoonfamilie doet ook al jaren mee met Sinterklaas, to keep my Dutch traditions alive, dus ik doe dit ook. Dit zijn dan weer voordelen van integreren in het land waar je woont: nieuwe tradities. Mijn schoonfamilie houdt overigens helemaal niet stofstijf (pun intended) vast aan tradities, aangezien er bij ons wordt ‘gecagatiood‘ wanneer het uitkomt.

Dit is de meest aparte kersttraditie in Catalonië

Dit is de meest aparte kersttraditie in Catalonië

Is natuurlijk het leukst (en traditie) om het met het hele gezin (inclusief opa en oma) te doen, maar Kerstavond vieren we bij ons thuis. En Eerste Kerstdag zijn we traditiegetrouw bij mijn vriend zijn opa en oma (ja, hij heeft zijn opa’s en oma’s nog van beide kanten!) in Calafell.

Niet zo traditioneel

Wij doen het dus op een moment dat we allemaal bij elkaar zijn. Ik denk Tweede Kerstdag, aangezien we dan allemaal bij mijn schoonouders zijn. Opa en oma hier in Vilanova zijn inmiddels te slecht ter been (en op leeftijd), dus die komen er niet meer voor. M’n schoonouders wonen ook drie hoog zonder lift, dus het is begrijpelijk.

Ik sta er nog steeds van te kijken dat ze er allemaal nog zijn. Zelf heb ik geen oma’s en opa’s meer over. De hele bups overleed al voor 1986 (mijn geboortejaar) en de enige oma die ik heb gekend overleed in 2011. Ja gezellige alinea, maar het is zo. Dan zal het toch de kwaliteit van leven hier in Spanje zijn that everybody is still standing (Elton John, kom er maar in).

Enfin, ik dwaal af.

Die boomstam (de Caga Tió) staat in je huis, heeft een deken over zich heen, en het is de bedoeling dat de kindjes ‘m elke dag eten geven. Nu heb ik dat eten geven nog nooit gezien, maar het is het idee. Die deken heeft ‘ie tegen de kou. Nog zoiets mafs, want wanneer is het hier koud? Anyway, op Kerstavond heeft hij genoeg gehad, gaat het gezin rond ‘m staan, zingt ‘caga Tió, caga turrones’ (letterlijk: poep, oom, poep turrón (een Spaanse lekkernij), slaat die arme boomstam lens met een stok en HOP: daar liggen cadeautjes onder de deken.

Hoe meer ik erover schrijf en nadenk, hoe minder ik de traditie begrijp en medelijden krijg met die Caga Tió, haha!

Rood ondergoed

Overigens hebben mijn schoonouders een houten boomstronk staan zonder deken, terwijl er bij ons een pluche Tió de Nadal (Caga Tió) onder de kerstboom staat. We doen dus vooral wat we zelf leuk vinden en nemen het niet bijzonder nauw met de traditie. Geen idee trouwens of ons kleinste nichtje (4/5 jaar) nog in de traditie gelooft. Eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik er met Laia niet mee bezig ben. Ik ben Team Sinterklaas, en mijn vriend mag de Catalaanse tradities alive houden.

Wel zeg ik deze maand, na Sinterklaas, als Laia iets moois ziet, dat ze een brief mag mag schrijven aan Los Reyes Magos (De 3 Koningen). Zoals ik eerder aangaf, wordt dat groots gevierd hier, maar daarover later meer.

Dit is de meest aparte kersttraditie in Catalonië

Anyway, dan denk je dat je alles hebt gehad met het meppen van een boomstam? Not really. Omdat het (eigenlijk) traditie is om met Nochevieja (Oudjaar) rood ondergoed te dragen, is een typisch cadeau voor onder de Caga Tió vaak een rode onderbroek of string.

Sí, je snapt hoe raar ik opkeek tijdens mijn eerste jaar Kerstmis hier. Een rode string vinden onder een boomstam die net lam is gemept?

Maar daarover later meer. Stay tuned voor meer leuke, maar maffe Catalaanse kersttradities!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »