Jukebox Adventskalender #6 Ace – How long

How long has this been going on?

ace – how long (1974)

Och, dit lied ken ik al jaren. Het is zo’n typisch radionummer dat altijd honderd keer voorbij komt en dat ik eigenlijk wil Shazammen, maar steeds vergeet. Zo’n lied waarvan je denkt te weten wie het zingt, maar het een totaal onbekende band blijkt te zijn.

6. Ace – How Long?

De keer dat ik ‘m echt heb opgeslagen in mijn lijst was toen een kennis van me, mij How Long stuurde. Een link met de tekst: deze is goed, moet je echt ff luisteren. De man in kwestie kent mijn muziekstijl, en dat is ook direct wat wij enorm met elkaar gemeen hebben. En waardoor ik me ooit, lang geleden tot hem aangetrokken voelde. Hij heeft in bands gespeeld en toen we matchten via Twitter eh, Tinder (het was onbewust, ik haal die twee ALTIJD door elkaar) oogde hij heel mannelijk in zijn leren jack, met zijn serieuze gezichtsuitdrukking.

Hij bleek onwijs lief en invoelend te zijn, en toen hij me vertelde dat hij basgitaar (was het basgitaar?) speelde en ongeveer al mijn favoriete 80s kon zingen/spelen/whatever, was het hek van de dam. Het was voor het eerst dat ik een man naast me in de auto Spandau Ballet hoorde zingen, en ja, daar werd ik blij van.

In zijn huis hing een poster van Duran Duran en hij had een hele galerij van muziek thuis aan de muur hangen.

Jukebox Adventskalender #6 - Ace - How long
Bron: www.discocogs.com

Niet te vergeten hoe een grote platencollectie hij in zijn bezit heeft!

Het werd niks, maar de muziek bleef

De dates liepen op niets uit, maar de muziekinteresse bleef en we appen elkaar nog wel eens. Dus deze Jukebox Adventskalender 2022 knaller draag ik aan jou op. Als je het leest, dan weet je wel wie je bent.

How Long kwam uit in 1974 en staat op naam van Ace. Een vrij harde one day fly, maar ik vind het knap dat een bij elkaar geraapte band het zo goed deed met een nummer. Nu lees ik wel dat de leden niet zomaar uit bands kwamen.

How long is een heel gemoedelijk, rustig nummer. Ik hoor die eerste bas (is het een bas?) en denk: he lekker, dat lied. In eerste instantie dacht ik dat het over een relatie ging waarin de vrouw vreemdging. Ik bedoel: how long has this been going on, gezongen door een man. Dat gaat toch over een vrouw die het buiten de deur heeft gezocht, en een man die erachter komt?

Ha, lekkere kerstgedachte ook, maar het is wel dagelijkse realiteit. Hoe dan ook: How long gaat over een van de bandleden die vreemdging met andere bands voordat hij de groep verliet.

Leden uit andere bands, en wát voor bands!

Same, but different zullen we maar zeggen.

Hoewel ik bijzonder goed ben in het herkennen van liedjes en artiesten, ben ik niet goed in bandleden-trivia. Zo zegt Paul Carrack mij in eerste instantie niks. Na het lezen van wat artikelen moet ik hard mijn mond gaan spoelen, want Paul Carrack was deel van Roxy Music! Als Roxy Music je nu niets zegt, zou ik deze post even lezen! Deze posts zijn alweer gouwe ouwe, maar dat is Roxy Music ook.

Naast Roxy Music was ‘ie ook involved met ‘Everytime you go away’, Paul Young, MIke and the Mechanics en een hele lange lijst van andere artiesten. Wat een naam!

De andere bandleden doorgaande valt me niets op, tot ik nu op Phil Harris stuit. O MIJN GOD, hij is de stem van Thomas O’Malley in de Engelstalige versie van De Aristokatten. Mensen die mij kennen weten dat ik gék ben op die Disney-klassieker, dus hiervan gaat mijn hart sneller slaan. De beste man heeft veel meer op zijn naam staan, maar daar zal ik je verder niet mee vermoeien.

Feit is dat ik aan het begin van dit stukje dacht: wat moet ik nu over die lied schrijven? Toch bleef ik het sinds gisteren in mijn hoofd horen, en daar staat voor mij deze Jukebox Adventskalender 2022 voor: over liedjes schrijven die ik, of al een tijd in mijn hoofd had, of een lyric die spontaan naar boven komt en eruit wil.

Ace met How Long behoort tot de tweede categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »