9x goede raad als je naar een ‘sample sale’ gaat

Zoals ik gek ben op archive sale, ben ik ook dol op sample sales. Wil nu gekscherend zeggen dat het ‘iets typsich Nederlands is, maar na 4,5 jaar Duitsland en 5 jaar Spanje, kan ik je vertellen dat het iets universeels is. Iedereen, overal houdt van korting. Ik kan er echt van genieten om mooie items mee te pikken uit eerdere collecties voor (vaak veel) minder geld. Vandaar ook hierbij mijn 9x goede raad als je naar een ‘sample sale’ gaat.

Tiny Cottons Outlet, Barcelona

Deze week was het de beurt aan Barcelonees kinder (en ondertussen ook dameskleding) merk: Tiny Cottons. TC (kort ‘m even af vanaf hier) is een premium kindermerk met rompertjes vanaf zo’n EUR 40 euro en wil je een jasje ervan? Dan moet je toch op een EURO of 80 rekenen.

(Ja, ik vind het eigenlijk bespottelijk, maar hey, niemand dwingt me om die kleding te kopen.)

Kan ik de flagshipstore aan Via Augusta binnenlopen en een tas vol shoppen voor de originele prijs? Ja, kan ik. Beleef ik daar plezier aan? Nee. Laia, mijn dochter, is 2,5 en Spaans/Nederlands met vrij overheersende Nederlandse genen in d’r lijffie, dus ze is lang. Goed oke, laat ik haar Spaanse vader met zijn 1.82 m ook credit geven 😉 (ben zelf 1.68m dus niet lang), maar Laia is vrij lang.

Conclusie: net als alle andere kindjes van haar leeftijd groeit ze continue en vind ik het zonde om dure kleding voor haar te kopen. Ook al is het al maanden mijn strategie om een maat groter te kopen, TC (Tiny Cottons dus, het merk waarover dit geheel gaat) valt al vrij groot, en ik wil ook niet dat mijn dochter in haar kleding zwemt.

Voordat ik een dochter had gaf ik weinig tot zero f*s om kinderkleding, maar sinds Laia er is vind ik shoppen voor haar leuker dan voor mezelf.

Herkenbaar?

Dus wat doen we als Tiny Cottons een outlet houdt? Dan gaan we erop af!

9x goede raad als je naar een ‘sample sale’ gaat

1. Trek makkelijke kleding/schoenen aan

Ja, kindermerk, maar ze verkopen ook dameskleding en so it turned out: een restje damesschoenen. Tiny Cottons had een tijd geleden een samenwerking (collab) met Puma en daar zag ik schoenen van. Allemaal strak uitverkocht, maar toevallig heb ik ze hier alsnog gescoord. Meen dat ze EUR 30.00 waren.

Puma X Tiny Cottons schoenen
Puma X Tiny Cottons

In kurzem: ga je naar een outlet waar schoenen te koop zijn? Trek iets aan wat makkelijk aan en uit kan. Je wilt niet staan te ouwehoeren met veters en tierelantijnen, want outlets hebben niet veel ruimte en jij hebt maar twee handen.

Hetzelfde geldt voor kleding. Trek geen blouse aan met honderd knoopjes of een jumpsuit waardoor je halfnaakt in zo’n gebouw staat om een T-shirt te passen. Hoewel: misschien wel goed voor je portemonnee, want geen zin om al je kleding uit te moeten trekken. Wat ook kan zorgen voor een miskoop, omdat je iets gewoon koopt zonder te passen.

Tip 1.1 heb je die dag schoenen zonder sokken aan? Neem kousenvoetjes (voor open schoenen) of lage sokjes (voor sneakers en dichte schoenen) mee. Voor de hygiene, en om te voorkomen dat je, je verkijkt op de maat. Blote voeten in schoenen draagt anders dan met sokjes. Denk nu meteen aan een paar schoenen die ik paste, heerlijk zaten en waar ik nu niet meer inkom. Just saying…

2. Kies je tijd (als dat kan)

Gisteren was ik er direct aan het begin. Ik had een afspraak in Barcelona en toevallig zat de sample sale om de hoek, dus ik schoot meteen naar binnen. Was top, want het was niet druk. Ik had mooi de tijd om rustig te kijken, zonder dringende BugaBoo’s in mijn nek. Iets later op de dag (ik was er een uur?) kwamen er een aantal moeders met kinderwagens binnen (meen dat ik 1 vader heb gezien en die had het niet naar zijn zin).

Er zullen genoeg moeders zijn die niet anders kunnen dan met hun kind in de kinderwagen door een kleine ruimte, plus Tiny Cottons is een kindermerk en ik gok dat de rijen tussen de dozen erop zijn ‘gebouwd’ dat je er met stroller doorheen kan, maar je moet je even voorstellen dat rijen compleet worden geblokkeerd door die wagens.

Sample Sale Tiny Cottons - publiek

Persoonlijk zou ik nooit met een wandelwagen naar een outlet gaan (tenzij ik echt niet anders kan). Pak de draagzak en een rugzak voor spulletjes en ga zo. Maar goed, iets met niet oordelen over een ander? Ja sorry, ik oordeel wel, want je gaat naar een ruimte met veel mensen die allemaal willen kijken en je bent gewoon zwaar irritant als je alles staat te blokkeren.

Maar goed, kindermerk dus wandelwagens en vergaderende moeders. Houd er rekening mee. Heb jij het geluk, zoals ik, dat je alleen bent, probeer om de wagens heen te gaan en je niet te ergeren.

Je kan het beste aan het begin, op een totaal onzinnig uur (15.30 uur) of ’s avonds nog even langswippen.

Meteen een volgende tip:

3. Neem niet teveel mee (of stel je erop in dat mensen, mensen blijven)

Idealiter wil je rustig kunnen snuffelen, en niet met een bos bloemen of wat dan ook in je armen staan. Eerst naar een sample sale-feestje en dan de rest. Nu ben ik zo’n eigenwijs die denkt: ach, komt goed. Nou, er bestaan dus mensen die overal maling aan hebben en zichzelf zonder pardon lang je heen wringen.

Bovendien gebruik je bij Tiny Cottons een metalen krat (zie de foto hieronder). Ja, ik snap ook niet waarom. Staat leuk hoor, maar hoogst ongemakkelijk. Een tas ala Primark waar je alles in kan pleuren, is veel praktischer. Ze zullen wel een reden hebben.

Ingang sample sale Tiny Cottons
De entree aan Rambla del Prat, Barcelona. Ze zijn slim en zetten meteen goodies bij de kassa.

4. Stay hydrated, neem water mee

Door dozen met kleding heengaan maakt dorstig en tenzij er drankjes worden geserveerd doordat het merk een samenwerking heeft met een koffie-of drankjesmerk, is er meestal geen mogelijkheid tot het kopen van drinken. Ik heb daarom altijd een flesje water in mijn tas. Kun je even een rustig hoekje opzoeken en een slokje nemen (en ben je geen EUR 4,00 kwijt als er wel drankjes worden verkocht).

Dozen gang sample sale Tiny Cottons

5. Trek geen kleding van het merk zelf aan

Wellicht wil je de blits maken met een outfit van het merk dat verkocht wordt, maar om verwarring (en valse aantijgingen van stelen) te voorkomen: trek geen spullen van het merk zelf aan. Helaas zijn er Leute die jatten, en je wil daar niet van worden beschuldigd, terwijl je iets draagt dat al even in je kast hing. Overigens is er geen hond die op je outfit let. Behalve op de spullen die je in je handen hebt, want die willen ze wellicht zelf ook (soms vragen mensen ook waar je iets gepakt hebt).

9x goede raad als je naar een ‘sample sale’ gaat

Dozen gang sample sale Tiny Cottons
Dozen, dozen, dozen waarin alles op maat ligt in verschillende printjes.

6. Pak direct wat je mooi vindt

Get your groove on! Zie je iets wat direct je aandacht pakt? In de krat ermee. Tijdens een sale vind ik niks irritanter dan iets gezien te hebben, te hebben gedacht: ‘ach, daarop kom ik later terug’, om het vervolgens niet meer te kunnen vinden.

Ik geef toe dat mijn hartslag redelijk stijgt wanneer ik binnenkom, en ik vrouwen met mooie items zie lopen die ik nog niet heb kunnen bekijken. Hallo FOMO, maar snap back to reality: rustig die zaal in en kijken wat er is.

Loop naar de maat en laat je niet overwhelmen door eventuele drukte.

7. Niet laten overwhelmen door drukte

Een sample sale of outlet is nu eenmaal druk. En iedereen wil iets moois. People are people, en verschillende mensen gedragen zich op verschillende manieren. Waar de een alles heel rustig bekijkt, trekt de ander de ene na de andere stapel overhoop. Laat je fashionfeestje niet verpesten door een ander die diep in haar focus zit. Ja sample sale-shoppen is net rocket science.

8. Doe extra rondjes en heb geduld

Omdat er meer mensen zijn zoals ik (het is een strategie) kan het verkeren dat je de eerste keer wanneer je de ruimte inloopt, niet veel vindt. Het ligt er aan hoeveel mensen er rondlopen, maar stel je erop in dat iedereen alles pakt wat ze leuk vinden en daarna een selectie maken.

Zo liep ik al twee rondjes, maar zag ik pas bij mijn derde rondje (de derde ronde… meneer Cactus – jeugdsentiment) een superleuk jurkje liggen, in Laia’s maat! Terwijl ik een ander jurkje, dat ik eerder zag, weer teruglegde in een doos, omdat ik de kleur toch niet mooi vond.

Dus da’s weer leuk voor een ander!

9x goede raad als je naar een ‘sample sale’ gaat

Anyway, tussendoor of aan het einde pak ik een paar momenten om te kijken wat ik echt wil en wat ik gewoon ‘gulzig’ mee heb gepakt. Een merk als Tiny Cottons is duur en hoewel veel goedkoper op een sample sale, is verkijken op het totaalbedrag nog steeds snel gebeurd.

9. Niet blindstaren op de maat op de dozen

Ik ben een frequent flyer als het aankomt op de sample sale van Tiny Cottons. De eerste keer dat ik dingen kocht, zwom Laia in haar items, want ik wist niet dat het zo groot viel. De laatste keer dat ik er was, lag er helaas bijna niks in de maat van mijn dochter. Nu weet ik dat TC groot valt, en was Laia er de laatste keer bij, dus kon ik haar dingen voor 2 jaar passen!

Zo kwam het dus dat we wegliepen met een jurkje in maat 2, terwijl ze ouder is. Overigens ben ik ook iemand wiens handen JEUKEN als dingen niet op maat liggen. Het liefst scheer ik iedereen aan de kant en zoek ik al die dozen uit.

Ja echt. Echter, na het terugleggen van een aantal kledingstukken, bedacht ik me dat ik de enige ben die netjes doet, dus hield ik ermee op. Dweilen met de kraan open als je in je eentje items op maat gaat leggen tijdens een sample sale. Maar ik ga er wel goed op.

Een fout die ik maakte tijdens een vorige keer is schoentjes te klein kopen. Net als de kleding dacht ik dat schoeisel ook groter zou vallen. Don’t know what I was thinking, maar de sandaaltjes zaten net aan en heeft ze maar even kunnen dragen.

In dit geval zet ik ze, als Laia er niet meer inkan, op Vinted. Check hier trouwens mijn account!

Sandalen Tiny Cottons

Spoiler-alert: de laatste sample sale lagen deze sandaaltjes er ook en kocht ik ze in een maatje groter voor haar!

Tip voor als iets niet past en je het niet kan ruilen of kan terugbrengen

In outlets of tijdens samples sales staat soms al bij de kassa aangegeven dat je het niet meer kan ruilen of terugbrengen.

Ik zei het al eerder, maar de sandaaltjes die ik voor Laia kocht zijn eigenlijk te klein. Had een maat groter moeten kopen, maar dat is achteraf kletsen. Woon niet meer in Barcelona, dus had niet echt de gelegenheid om ‘helemaal’ terug te gaan. Ja, ik woon in principe 50 minuten van Barna, maar ben er toch een uur of 3 aan kwijt om op en neer te gaan. Hoe dan ook: ik besloot Tiny Cottons een bericht te sturen: help, socorro (help in het Spaans), te kleine schoenen, is er iets mogelijk?

Nee, eigenlijk niet. Tenzij ik voor de laatste dag nog terug zou komen, en de juiste maat nog vond, dan mocht ik ze ruilen. Vind ik toch coulant van ze!

In mijn geval had ik geen tijd meer om terug te gaan, dus gaan ze, als Laia ze niet meer past, naar de volgende eigenaresse via Vinted. Dat geschiedde ook zo voor mijn te grote jurkje uit de archive sale van Fabienne Chapot en die was snel verkocht!

En dat waren ze: mijn 9x goede raad als je naar een ‘sample sale’ gaat. Let me know of je er iets aan hebt.

Op naar de volgende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »