Vandaag in de Jukebox: Wicked Game van Chris Isaak

Altijd een zwak gehad voor Chris Isaaks’ Wicked Game. Sinds een vriend van me het laatst speelde met zijn band in Nederland, krijg ik het niet meer uit mijn hoofd. Weleens vaker schreef ik dat ik lyrics vaak anders hoorde dan hoe ze werkelijk waren. Noem het misinterpretatie, noem het Oost Indische doofheid, or blame it on (the boogie) Mama Appelsap. Vandaag in de Jukebox: Wicked Game van Chris Isaak.

Lees ook deze post: Welke lyrics hoorde jij altijd verkeerd? Ik, onder andere, deze uit 1990.

This world is only gonna break your heart

Pas tijdens het optreden van die vriend hoorde ik voor het eerst de werkelijke tekst van Wicked Game.

This world is only gonna break your heart.

Chris Isaak – Wicked Game (1989)

Dat was ook het eerste wat ik mijn vriend schreef: huh, ik hoor NU pas dat ‘ie DIT zingt! En hij zei dat hij dat ook altijd dacht, totdat hij de lyrics onder zijn neus kreeg, dus ik was niet de enige. Zo zie je maar weer.

Ik verstond namelijk altijd dat Chris Isaak ‘we started something’… en wat gemompel’ zong in plaats van ’this world is only gonna break your heart’. Nu ik het goed heb gehoord, door goede articulatie van een andere zanger, kan ik het niet meer ont-horen.

Wicked Game van Chris Isaak, iconisch liefdeslied

Oh men, dit lied, ook ergens weer zo’n sexnummer. Het is triest, maar ook geil. Ik zou het opzetten in de slaapkamer, of het is juist zo’n song that gets you into the mood. Moet nu aan Madonna’s Get Into The Groove denken, maar dat is weer een ander genre en leuk voor een volgende keer.

Waar ik ook meteen aan moet denken, en dat lied zit ook in de categorie ‘moodmakers’: Slave to Love van Roxy Music, waarover ik hier eerder schreef. Vind Slave to Love nog wel een trapje geiler, maar luister beide liedjes en ik denk dat je me snapt.

Ik wil ‘m nu direct luisteren, maar nee – focus op Wicked Game, Sascia.

Vandaag in de Jukebox: Wicked Game van Chris Isaak

Het fantastische Wicked Game komt uit 1989 en wordt bestempeld als ‘rock’. Nou, dat laat maar weer zien hoeveel verstand ik heb van categorieën, want volgens mij hoor ik een bas (die vriend van me speelt basgitaar, dus duh dat ik een gitaar hoor) en een synthesizer, en dat is dan weer geen ‘rock’ voor mij.

Maar hey: laat ik me bezighouden met het verhaal achter de lyrics en mijn eigen anekdotes. Dan laat ik een analyse der muziek categorieën- en instrumenten aan anderen over.

What a wicked game you play, make me feel this way.
What a wicked thing to do, make me dream of you.

Chris Isaak – Wicked Game (1989)

Terug naar 1989. De videoclip laat een stel op het strand in de branding zien. Maar is het wel een stel? Het lijkt meer op een ongrijpbare vrouw die de man uitdaagt, maar hem uiteindelijk laat zitten. Hij wil niet verliefd worden, maar dat is uiteraard precies wat er gebeurd, hence:

’this world is only gonna break your heart’.

En dan: ‘… you never felt this way’. Onbeantwoorde liefde. Wel flirten, maar op het eind krijgt de man het deksel op zijn neus, want zij wil alleen teasen.

Laten we kijken waar het echt over gaat.

De meeste interpreteren dit lied ‘as a song about unrequited love’. Onbeantwoorde liefde dus. Isaak zelf zegt dat het lied gebaseerd is op een simpel telefoontje over casual sex.

Motel Jukebox - Wicked Game van Chris Isaak

Screenshots komen uit een interview dat Smoothradio.com had met Chris Isaak.

Geweldig dit, toch!? Zoiets bedenk je toch niet.

Vandaag in de Jukebox: Wicked Game van Chris Isaak

Bizar dat ik nu, al langer bezig met het schrijven van deze post, dan Chris Isaak aan Wicked Game besteedde. Mindblowing dat zulke ‘bangers’ in a jiffy (vliegensvlug) zijn geschreven. In een moment van inspiratie verdwijnt de wereld (en blijkbaar ook zijn halve interesse voor die vrouw) en: BOOM, een van de beste nummers ever, want dat is het wel.

Een rondje ‘Sherlocken’ vertelt ons ook nog dat Isaak’s carrière niet bepaald in de lift zat, tot Wicked Game. Filmmaker David Lynch kreeg lucht van dit lied, zette het op soundtrack van de film Wild at Heart (1990) en boom (shake shake shake the room): Chris’ ass was saved.

Wicked Game – trivia

Lynch zag zelfs zoveel potentie in Chris Isaak dat de zanger later nog in zijn series en films speelde. Wist ik ook niet, aangezien ik de beste Zweed (hij blijkt Zweeds te zijn) alleen van Wicked Game ken.

Ondertussen wordt Wicked Game als een van de meest iconische liefdesliedjes (Liefdesliedjes, klinken in mijn oren…) allertijden gezien. En terecht!

Geef ik je bij deze nog de TE lekkere LIVE-versie van het nummer, want de officiële clip vond ik te saai.

Chris Isaak – Wicked Game (live)

Vandaag in de Jukebox: Wicked Game van Chris Isaak

Tot slot BONUSPUNTEN voor jou als je weet aan welk lied ‘Boom, shake-shake-shake the room, hierboven refereert. En als je weet van wie het nummer Liefdesliedjes is.

Laat het achter in de comments, en natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jij voelt bij Wicked Game? Of dat je er niks bij voelt? Ken je het nummer überhaupt?

Vertel me jouw anekdote of juist, waarom je dit lied helemaal niks vind, want dat kan natuurlijk ook.

Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
Translate »